3 op 4 onbedoelde zwangerschappen vindt plaats in relatie

20.11.2023 15:07
Beeld: Getty Images

Onbedoelde zwangerschappen overkomen alleen singles en jonge vrouwen? Welnee! Het beeld dat veel van ons hebben is stereotypisch, hardnekkig én niet waar. 3 op de 4 onbedoelde zwangerschappen vindt namelijk plaats binnen de vaste relatie, zo meldt het Fiom.

Onverwachte zwangerschappen in relaties

Recent onderzoek van Fiom onthult dat maar liefst 79% van de onbedoelde zwangerschappen plaatsvindt binnen een vaste relatie. Weg met dat stereotype beeld van jonge, single vrouwen zonder kinderen. In 95% van de gevallen is de partner ook de verwekker, en vaak (in 43% van de gevallen) hebben de vrouwen al een of meerdere kinderen.

Weg met de stereotypen!

De vooroordelen en stereotypen maken het bespreken van onbedoelde zwangerschappen binnen relaties lastig. Fiom zet zich in om dit taboe te doorbreken. “Veelvoorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn bijvoorbeeld dat alleen onoplettende tieners onbedoeld zwanger raken. Dat is niet waar! De meeste onbedoelde zwangere zijn tussen de 25 en 35 jaar oud, en 3 van de 4 hebben een vaste relatie.” Zo zegt Eline Dalmijn, expert op het gebied van onbedoelde zwangerschap en werkzaam bij Fiom.

Een onverwachte verrassing

Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal en ervaring. Zo heeft Petra drie onbedoelde zwangerschappen gehad. Twee keer heeft ze gekozen voor abortus en beide keren zat ze in een relatie. Ze hield het stil voor haar omgeving. “Ik wilde het houden, maar mijn partner wilde geen kinderen meer. Dit leidde tot een emotionele achtbaan en meningsverschillen. Ik voelde me eenzaam en verscheurd tussen mijn emoties en mijn verstand. Het stilzwijgen was vreselijk en ik brak van binnen. Gaandeweg leerde ik dat er veel vrouwen zijn met deze stille pijn. Het was voor mij een zwaarte en een last. Ik hoop dat ik door openheid er iets positiefs mee kan bewerkstelligen.” Deze ervaring staat niet op zichzelf: een kwart van de vrouwen en 16% van de mannen ervaart druk bij het maken van een keuze bij een onbedoelde zwangerschap. In de meeste gevallen is deze druk afkomstig van de partner.

Op KekMama.nl vertelt Victoria dat ze na een ongeplande zwangerschap bang is dat dit weer gebeurt.

Bron: Fiom