Eerst de ovulatiekalender checken: ‘Ik ben bang dat ik weer ongepland zwanger word’

15.04.2023 12:41
rollebollen ongepland zwanger Beeld: Getty Images

Een druk leven en drie kleine kinderen: seks is in deze fase van haar leven nog even een sluitpost. Bovendien wil Victoria niet opnieuw ongepland zwanger raken.

Victoria (33), vijftien jaar samen met Levi (35), moeder van Melodie (5), Stan (2) en Juul (7 maanden):

“Na de bevalling van de eerste pakten we na zes weken de draad weer op, maar daarna stelde ik seks uit, omdat ik vreesde dat het na het inknippen en de littekens down under allemaal niet meer paste en pijn bleef doen. Na de tweede was ik bezorgd of er tijdens het vrijen onverwachts een kind de kamer binnen zou komen. Maar nu, na de ongeplande derde, ben ik vooral bang dat ik weer per ongeluk zwanger word.

Verrassing

Juul is een enorm cadeautje en maakt ons gezin compleet, maar ze was geen bewuste keuze. Ze kondigde zich aan in een periode dat we juist heel druk waren en amper tijd hadden voor elkaar, laat staan voor seks. Een paar weken voordat ik een zwangerschapstest deed, zei ik tijdens het tandenpoetsen tegen Levi dat mijn borsten zo vreemd aanvoelden. Ik grapte dat ik bijna zou denken dat ik zwanger was. Daarop hebben we gegierd van het lachen: ‘Haha, van wie dan?’ vroeg Levi. Ik was drie maanden ervoor gestopt met borstvoeding en mijn cyclus was daardoor onregelmatig. Bovendien hadden we het in de maand ervoor slechts eenmaal gedaan en nog met condoom ook.

Blijkbaar moest Juul komen, want ik was daadwerkelijk zwanger. Na de eerste shock van deze ‘onbevlekte ontvangenis’ wilde ik graag weten of het geen tweeling was, want dat zou helemaal schrikken zijn. Gelukkig bleek dat niet het geval. Maar het is pittig, drie kinderen in vijf jaar. Wat het extra zwaar maakt is mijn chronische longziekte.

Isolatie

In de coronatijd zijn we vanwege mijn longen in volledige isolatie gegaan tot de zomer van 2022. Mijn arts had me voorspeld dat ik covid niet zou overleven, dus dan heb je weinig keuze. Je beschermt je gezin door jezelf te beschermen. We hebben echt helemaal niemand live gezien en zijn als gezin in een bubbel gegaan. Dat pakte goed uit. We zijn allemaal gezond gebleven. Maar het was wel jammer dat we niet konden pronken met onze zoon Stan: zijn kraamtijd viel midden in de eerste lockdown. Toen de familie hem voor het eerst kon vastpakken en bewonderen, was hij al twee jaar.

Voor onze relatie was de lockdown geen probleem. We konden allebei vanuit huis werken en er is ook niemand met wie ik liever opgesloten in huis zit dan met mijn eigen man en kinderen. We zijn nog closer geworden. We knuffelen de hele dag door. Levi is dat van nature niet gewend, maar ik ben een knuffelkont en wilde onze kinderen met veel liefde laten opgroeien. Inmiddels is hij er goed in geworden, zowel naar hen als mij. Alleen niet in het openbaar, dat vindt hij gênant. Dat respecteer ik, al kan ik het niet laten af en toe toch stiekem een aai over zijn rug te geven.

Lees ook – Sanne werd zwanger van haar scharrel: ‘We waren echt in paniek. Wat moesten we doen?’ >

Eerste liefde

Voor Levi heb ik nog een paar puberliefdes gehad, maar ik was zijn eerste liefde en eerste bedpartner. Omdat ik ook echt zijn enige seksuele ervaring ben, ben ik daar een tijd onzeker over geweest. Zou hij niet op den duur nieuwsgierig worden en vreemdgaan? Zeker het eerste halfjaar heb ik hem meermaals de mogelijkheid gegeven voor een onenightstand, zodat hij kon beleven hoe seks met een ander zou zijn. Dat wilde hij nooit, hij had genoeg aan mij. Op een gegeven moment heb ik gezegd: ‘Oké, dan zijn we vanaf nu monogaam en gaan we volledig voor elkaar.’

Nu vijftien jaar later, zijn we nog steeds dol op elkaar. Een vriendin vroeg laatst hoe we het spannend hielden in de slaapkamer na zo’n tijd samen, maar daar denken we niet over na. Levi noemde spanning zelfs onnodig. Onze relatie is zoveel méér: we houden van elkaar, zitten qua intellect, opvoeding, humor en seksuele behoeftes volledig op één lijn. We zijn open en eerlijk en alles is bespreekbaar. Er siddert niks onder de oppervlakte.

“Mijn borsten zijn al vijf jaar niet meer van mij”

Maar met een hectisch gezin, twee eigen ondernemingen, lichamelijk ongemak en een baby die ik nog zelf voed, is seks wel de sluitpost. Sowieso is het heel anders als je borstvoeding geeft. Eigenlijk zijn mijn borsten al vijf jaar niet meer van mij, of mijn man. De oudste twee heb ik ongeveer anderhalf jaar borstvoeding gegeven en de derde voed ik nog. Als we seksen is het even oppassen: er is altijd risico op lekkage of een straal in je gezicht, maar daar hebben we vooral veel lol om.

Feest in de slaapkamer

Vooral in de periodes dat we echt opgingen voor een baby, was het feest in de slaapkamer en deden we het gerust vijf keer per week. Grappig is dat toen we het zo vaak deden, we ook een hoog libido hadden. Het afgelopen jaar kwam het er slechts eenmaal van, maar ik verwacht dat we weer op het vertrouwde gemiddeld van een à twee keer per maand komen.

Als Levi nu zin heeft, informeert hij eerst of ik het lichamelijk aankan. En als ik behoefte heb aan meer intimiteit, kan ik dat gewoon aangeven. Al check ik dan wel eerst mijn ovulatiekalender. We hebben nog geen beslissing genomen over definitieve anticonceptie. Tot die tijd vrijen we met condoom, maar ik houd ook mijn vruchtbare dagen bij, uit angst dat het niet voldoende is en ik toch weer zwanger raak.

“Soms zeggen we tegen elkaar: hoe doen andere jonge gezinnen dat?”

Soms zeggen we dat ook tegen elkaar: hoe doen andere jonge gezinnen dat? En wanneer dan? Goede slaap is bij gebroken nachten vaak zo aanlokkelijk. Wij liggen in bed dicht tegen elkaar aan, nemen de dag door, geven elkaar een nachtkus en vallen dan in slaap.

Heel soms mondt zo’n zoen uit in een vrijpartij, als Levi wat meer opgewonden wordt en een erectie krijgt. Maar ook dan hoeft het niet te gebeuren. Onze liefde is al beantwoord door de fijne afsluiting van de dag. Overigens noemen wij seks ook puur ‘de liefde bedrijven’. Zo voelt dat voor ons. Juist omdat we niet tekeergaan als konijnen, genieten we er extra van als we het wel doen.”

Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Dan krijg je een ‘pretpakket’ van EasyToys t.w.v. € 75. Mail naar redactie@kekmama.nl.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.