Bevallen is een rollercoaster van emoties, ongemak en – tja – pijn. Je mentaal voorbereiden op deze gebeurtenis is lastig, maar het kan. Hoe? Met een paar ijsklontjes. Klinkt misschien vreemd, maar deze oefening wordt steeds populairder onder aanstaande moeders.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed: met ijsklontjes kun je je op een verrassende en effectieve manier mentaal én fysiek klaarstomen voor de grote dag.
IJsklontjes voor je bevalling
Zo ga je te werk: pak een paar ijsklontjes uit de vriezer. Houd de ijsklontjes zo lang mogelijk in je handen. Geen gesjoemel, maar écht vasthouden, hoe koud het ook wordt. Blijf ondertussen rustig ademhalen. Laat die schouders zakken, focus op je ademhaling en probeer de kou te ‘accepteren’. Herhaal dit een paar keer per week en kijk hoe je het steeds langer volhoudt.
Eerlijk is eerlijk: ijsklontjes vasthouden voelt behoorlijk oncomfortabel. En dat is precies de bedoeling. Deze oefening helpt je wennen aan ongemak, een van de dingen die je tijdens de bevalling zeker zult ervaren. Hier zijn nog drie andere redenen waarom deze simpele truc zo goed werkt:
1. Je leert omgaan met pijn of ongemak
De kou van de ijsklontjes simuleert een fysieke uitdaging, net als de weeën dat straks doen. Door dit te oefenen, leer je om niet direct in paniek te raken en in plaats daarvan te focussen op wat je wel kunt doen: rustig blijven en doorademen.
2. Je traint je ademhaling
Ademhaling is je geheime wapen tijdens de bevalling. Deze oefening dwingt je om je ademhaling onder controle te houden, zelfs als je instinct zegt dat je moet hyperventileren. Hoe beter je dit onder de knie hebt, hoe makkelijker je straks door de intensiteit van de weeën komt.
Lees verder onder de advertentie
3. Je wordt mentaal sterker
De bevalling draait niet alleen om fysieke kracht, maar ook om mentale power. IJsklontjes vasthouden klinkt simpel, maar het vergt doorzettingsvermogen en focus. Het is een reminder dat ongemak tijdelijk is en dat jij sterker bent dan je denkt.
Natuurlijk is een bevalling meer dan alleen omgaan met ongemak. Maar deze simpele oefening helpt je om vertrouwen op te bouwen in je eigen kracht. Door jezelf eraan te herinneren dat je ongemak kunt overwinnen, ga je straks met een sterker gevoel die bevallingskamer in.
Dus, haal die ijsklontjes uit de vriezer en probeer het eens. Het is misschien even wennen, maar hé, als dit helpt om straks kalmer en sterker te zijn tijdens bevalling, dan zijn het die koude handen meer dan waard.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.