Moederschap en make-up? Blijkbaar een controversiële combinatie. Momshaming gebeurt nog steeds veel te vaak, ook moeder Emma kreeg ermee te maken.
Lees verder onder de advertentie
Emma Hutton (35), moeder van twee en een nagelstyliste uit Engeland, houdt ervan om elke dag haar make-up te doen en haar haar te stylen. Gewoon, omdat ze zich daar goed bij voelt. Maar niet iedereen kan dat waarderen. Op TikTok zag ze er kritiek op: “Zo’n moeder met een full face make-up en perfect gekruld haar? Die zal haar kinderen vast verwaarlozen.” Ehm, pardon?
Emma had er – met inderdaad flawless make-up en haar – een duidelijke boodschap over: “Sinds wanneer bepaalt je uiterlijk of je een goede moeder bent?” Haar TikTok video ging viral en inmiddels hebben meer dan 33.500 mensen hem bekeken.
Beoordeeld op uiterlijk
Emma snapt het probleem niet. “Blijkbaar denken mensen dat we uren voor de spiegel staan in plaats van voor onze kinderen te zorgen. Of ze vragen zich af hoe we er überhaupt tijd voor hebben.”
Nou, zo dus: Emma staat om 5.30 uur op, nog voordat haar 14 maanden oude dochter wakker wordt. “Dat is mijn ‘me-time’. Als ik me goed voel, ben ik een betere moeder. Waarom zou ik dat opgeven, alleen omdat ik nu kinderen heb?” En precies dat is haar punt: goed voor jezelf zorgen maakt je geen slechte moeder.
Lees verder onder de advertentie
Eigen keuze
Wat Emma vooral niet snapt, is waarom moeders die wél make-up dragen kritiek krijgen, terwijl niemand iets zegt over moeders die zonder foundation de deur uitgaan. “Ik zou een andere moeder nooit beoordelen op haar keuze om géén make-up te dragen. Dus waarom zouden wij, die het wél doen, beoordeeld worden?”
Lees verder onder de advertentie
Wij sluiten ons daarbij aan: hoe je eruitziet, zegt natuurlijk he-le-maal niets over of je een goede moeder bent. Zouden we elkaar als vrouwen niet moeten bijstaan in plaats van neerhalen, omdat iemand het anders doet dan jij?
Waarom ‘me-time’ voor moeders zo belangrijk is
Laten we eerlijk zijn: als moeder krijg je al veel te weinig tijd voor jezelf. Uit onderzoek van BabyCenter blijkt dat vrouwen vóór het moederschap gemiddeld 41 minuten per dag besteedden aan zichzelf klaarmaken. Na kinderen? Nog maar 25 minuten.
Lees verder onder de advertentie
En weet je wat? Die ‘me-time’ is keihard nodig. Studies tonen aan dat moeders die self-care prioriteren minder stress hebben en zich gelukkiger voelen. Dus of je nou een kwartiertje make-up doet, een boek leest, sport of gewoon even koffie drinkt zonder dat er iemand ‘mamaaaa’ roept — het is allemaal essentieel.
Want als er iets duidelijk is, dan is het dit: een blije moeder is een betere moeder. En als een likje lipstick daaraan bijdraagt, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.
Gioia vindt het ook prima als haar dochters experimenteren met make-up. Zij doet gewoon gezellig met ze mee. Je leest het hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.