Artsen maken zich ernstig zorgen over babysterfte: ‘Niet onder controle’

29.06.2024 08:48
kinkhoest en mazelen Bron: Pexels

Er zijn de afgelopen weken maar liefst vijf baby’s aan kinkhoest overleden. Dit is de eerste keer dat het er zo veel zijn sinds de jaren 60. Ter vergelijking: normaal gesproken gaat het om een tot twee sterfgevallen per jaar. Ook zijn er op verschillende scholen in Nederland uitbraken van mazelen onder kinderen. Artsen maken zich ernstig zorgen over de stijging van het aantal gevallen met kinkhoest en mazelen.

Het RIVM heeft bevestigd dat deze maand een vijfde kindje is overleden aan kinkhoest. De laatste keer dat het aantal zo hoog was, was in 1963, met zes overleden baby’s. De zorgen onder artsen groeien door deze ontwikkeling.

Kinkhoest en mazelen: geen onschuldige kinderziektes

De toename van baby’s met kinkhoest wordt toegeschreven aan een lage vaccinatiegraad, die nu 88 procent lager ligt dan gewenst. Ook zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap een vaccinatie krijgen om hun baby te beschermen tegen kinkhoest, maar slechts tweederde maakt hier gebruik van.

Kinderarts Else Bijker van het Maastricht UMC+ benadrukt: “Dit zijn geen onschuldige kinderziektes. Als je dit in je omgeving hebt meegemaakt, denk ik niet dat je niet vaccineert. Deze kinderen zijn echt heel ziek.” Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog in het UMC Utrecht, voegt toe: “En nee, het immuunsysteem van een pasgeborene is niet altijd sterk genoeg om dit op te lossen. Die longetjes zijn nog heel klein. Bij kinkhoest krijgen ze veel taai slijm. Die longetjes zitten gewoon dicht.”

Lees ook: Mariska over kinkhoest bij haar pasgeboren baby Logan: ‘Zijn lippen kleurden blauw’

Uitbraak van mazelen onder kinderen

Maar kinkhoest is niet de enige boosdoener. Ook het mazelenvirus is bezig aan een flinke comeback in Nederland. Deze week zijn op een school in Den Haag maar liefst zeventien kinderen besmet geraakt met mazelen. Ondanks een vaccinatiecampagne op de school, hebben slechts vier kinderen de BMR-prik gehaald die beschermt tegen mazelen. Mazelen kan, zelfs nog op latere leeftijd, leiden tot een hersenontsteking, die dodelijk kan zijn.

Kinkhoest en mazelen niet meer onder controle

Wethouder Hilbert Bredemeijer uit Den Haag maakt zich ernstige zorgen: “We zijn op het punt dat het niet meer gaat, dat we het niet meer onder controle hebben”, zo laat hij aan het AD weten. Als het gaat om kinkhoest, wordt er gepleit voor betere voorlichting door verloskundigen aan zwangere vrouwen. Zo kan de desinformatie die online rondgaat voorkomen worden.

Experts vinden ook dat de overheid met een landelijke campagne moet komen. Wethouder Bredemeijer benadrukt: “In maart was er veel aandacht voor vaccinaties, en in april werden vervolgens vijftig procent meer prikken gezet tegen mazelen en kinkhoest. Dus het kan wel!”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.