‘Kinderen verliezen hun gevoel voor verwondering vanaf zes jaar’

06.09.2023 13:45
superheld

Je kunt er uren naar kijken: kinderen die volledig opgaan in hun fantasie. In een high tea met een prinses of een zwaardgevecht tegen een draak. En dan is er nog hun ongeëvenaard enthousiasme voor de kleinste dingen. Uit onderzoek blijkt nu dat kinderen op zesjarige leeftijd dit ‘gevoel voor verwondering’ langzaam beginnen te verliezen.

Uit een enquête van Disney onder duizend ouders met kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar bleek dat 51 procent gelooft dat de fascinatie van hun kleintje voor de wijdere wereld begint af te nemen, voordat ze ook maar in de buurt van de dubbele cijfers komen.

Zelf vinden ze, of in elk geval 94 procent van de ondervraagden, dat je als ouder een belangrijke rol speelt in het voeden van de nieuwsgierigheid en het plezier bij het doen van nieuwe ontdekkingen. Het overgrote deel van de ouders heeft de wil om het verwonderen bij hun eigen kinderen levend te houden.

Lees meer –
Dit is waarom Disneyland Paris ook erg leuk is voor mama >

Top 10 activiteiten voor verbeelding en verwondering

Uit het onderzoek bleek ook dat ouders echt geloven in de kracht van fantasierijke verhalen en het element van spel. Verder bracht het in kaart wat ouders beschouwen als de meest effectieve manieren om het gevoel van verwondering en verbeelding van hun kind te behouden en te koesteren naarmate het ouder wordt. Dit is de top 10:

  1. De natuur verkennen (61%)
  2. Nieuwe plekken verkennen (46%)
  3. Een nieuwe sport proberen (23%)
  4. Fietsen
  5. Sterrenkijken
  6. Een theekransje geven
  7. Leertips over de verzorging van huisdieren
  8. Een nieuwe dans leren
  9. Het ontwerpen van een dagboek
  10. Een sokpop maken

Welke dingen doe jij zelf met je kinderen?