Ziekenhuizen gaan samenwerking aan: nog betere zorg voor kinderen met hartafwijking

30.06.2024 11:20
kinderen met een hartafwijking Bron: Pexels

Een baby met een aangeboren hartafwijking krijgen, brengt enorm veel zorgen met zich mee. Gelukkig is er in Nederland al goede zorg voor kinderen met hartproblemen en die zorg wordt nu nóg beter. Verschillende ziekenhuizen bundelen namelijk hun krachten voor kinderen met hartafwijkingen en hun ouders.

De umc’s in Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht gaan samenwerken om de zorg voor deze kinderen naar een hoger niveau te tillen. Ook andere ziekenhuizen in Nederland slaan de handen ineen. Zo doen Rotterdam en Nijmegen samen mee en het Maastricht UMC+ werkt samen met ziekenhuizen in Leuven en Aken. Dit hebben de umc’s samen met het ministerie van Volksgezondheid gezamenlijk afgesproken, meldt het UMC Utrecht.

Nog betere zorg voor kinderen met een hartafwijking

Voor ouders betekent dit dat de zorg voor hun kind met een aangeboren hartafwijking nóg beter wordt. Dankzij de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen krijgen kinderen nu en in de toekomst zorg van topkwaliteit. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals kunnen hierdoor makkelijker overleggen, samenwerken en tot een gericht behandelplan komen.

Een groot voordeel van de samenwerking tussen Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht is dat de umc’s er zo voor kunnen zorgen dat een ziek kind zo dicht mogelijk bij huis geholpen kan worden. De zorg wordt zo om het kind heen georganiseerd, zodat alles soepel verloopt.

Zorgverleners van de verschillende umc’s gaan als een team samenwerken, onder andere via een landelijk multidisciplinair overleg. Alle umc’s blijven overigens ook acute, levensreddende hartzorg bieden aan kinderen en mensen die dat nodig hebben.

Levenslange hartzorg voor kinderen en hun ouders

Naast de medische zorg blijven alle umc’s zich ook inzetten voor de levenslange hartzorg en bieden ze psychosociale en maatschappelijke ondersteuning voor kinderen en hun gezinnen. Zo staan ouders er nooit alleen voor en krijgt het kind de beste zorg die er in Nederland is.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.