Bewezen: kinderen van gescheiden ouders hebben een grotere kans om zelf kinderloos te blijven

06.12.2023 09:00
Bewezen: kinderen van gescheiden ouders hebben een grotere kans om zelf kinderloos te blijven

Uit onderzoek van de Universiteit van Leuven is gebleken dat kinderen van gescheiden ouders een grotere kans hebben om kinderloos te blijven dan kinderen van ouders die nog samen zijn. Ook hebben ze een grotere kans om zelf te scheiden.

Het verschil in cijfers

Volgens de onderzoekers hebben vrouwen van 40 jaar met gescheiden ouders gemiddeld 1,56 kinderen. In het geval van ouders die nog samen zijn, gaat het om gemiddeld 1,69 kinderen. Een verschil van 5%, dus. Bij mannen is dat verschil nog groter. Mannen krijgen 13% minder kinderen als hun ouders gescheiden zijn. Mannen hebben ook 6% meer kans om kinderloos te blijven als hun ouders gescheiden zijn. Bij vrouwen is dat 2%.

Verklaringen

Waarom dit zo is? Daar hebben de onderzoekers wel een idee bij. Ten eerste hebben kinderen van gescheiden ouders vaker een negatief beeld van het huwelijk en het gezinsleven. Daarnaast blijkt uit cijfers dat mensen met gescheiden ouders minder sociale steun hebben. Dit maakt het moeilijker om een partner te vinden én er is sprake van een minder groot sociaal vangnet. Dat laatste kan worden meegenomen in de overweging om voor een (groot) gezin te gaan.

Financiën

Daarnaast blijkt uit cijfers dat mensen met gescheiden ouders vaak minder financiële zekerheid hebben. Een scheiding kan namelijk zorgen voor financiële problemen en dat kan er weer voor zorgen dat er minder geld is voor bijvoorbeeld een opleiding.

Waarom moet je aan denken als je gaat scheiden?

Een scheiding kan dus langdurige effecten hebben op het leven van een kind. Natuurlijk wil je dat je kind zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaart. Daarom is het belangrijk om bij iedere stap in de scheiding rekening te houden met het welzijn van je kind. Wij vertellen je waar je aan moet denken.

Bron: Nieuwsblad

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >