Katjing: krijg jij honderden euro’s meer vakantiegeld?

25.04.2024 20:56

De temperaturen zijn nog winters; de zomer is toch echt in aantocht. En dus ook jouw vakantiegeld. Goed nieuws, want een beetje zomervakantie is meestal stervensduur.

In mei krijgt het merendeel van de werkende Nederlands weer vakantiegeld uitbetaald. Hoe groot dit bedrag is, verschilt nogal. Mensen die modaal of boven modaal verdienen zullen minder vakantiegeld ontvangen. Aan de andere kant zullen degenen met lagere inkomens juist een iets dikkere vakantieportemonnee hebben.

8 procent

Het vakantiegeld bedraagt meestal 8 procent van het jaarlijkse brutoloon. Voor werknemers die net onder het modale inkomen verdienen, zo’n 3.000 euro bruto per maand, betekent dit jaar een extraatje van 242 euro netto in vergelijking met vorig jaar. Werk je parttime voor een brutoloon van 1.750 euro per maand zal 578 euro meer vakantiegeld ontvangen. Dit berekende ADP Nederland. Das toch lekker meegenomen als je in het hoogseizoen op de camping in Frankrijk wil staan.

Voor mensen met een modaal inkomen van 3.395 bruto euro per maand, zal het vakantiegeld netto 19 euro minder zijn dan vorig jaar. Verdien je drie keer modaal, zo’n 10.185 euro bruto per maand (geluksvogel!) , kun je verwachten dat je vakantiegeld netto 637 euro lager zal uitvallen. Dik van Leeuwerden van ADP Nederland legt uit: “De hogere inkomens betalen meer belasting over hun vakantiegeld, voornamelijk vanwege de afbouw van de arbeidskorting.”

Hoe zit dat precies? Ieder jaar worden de grenzen waarop de op- en afbouw van de heffingskortingen beginnen, verlegd, wat invloed heeft op de hoogte van de loonbelasting die wordt ingehouden op het vakantiegeld.Ook het wettelijk minimumloon heeft invloed op de hoogte van het vakantiegeld.

Lees ook – Deze 14 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

Bron: Nu.nl