Om personeelstekorten tegen te gaan, kunnen deeltijders in de kinderopvang voortaan meer uren maken. Het is een pilot die lijkt aan te slaan: bijna een op de vijf medewerkers breidde het aantal uren al uit.
Lees verder onder de advertentie
Veel kinderopvangorganisaties hebben al jaren moeite om werknemers te vinden. Inmiddels staan er duizenden vacatures nog open. En dat worden er nog veel meer als de overheid in 2027 de kinderopvang gratis maakt.
Extra uren
Om het tekort aan personeel tegen te gaan startte de sector samen met de overheid een pilot: ze bieden huidige medewerkers de mogelijkheid om het aantal uren uit te breiden. De helft van de mensen die in de kinderopvang werkt, doet dat namelijk minder dan 25 uur per week. Deze maatregel zorgt er hopelijk voor dat zij extra uren gaan werken waardoor nieuwe collega’s minder hard nodig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kinderopvangorganisatie Kind & Co Ludens heeft met hun 89 deeltijdwerkers besproken of en hoe ze meer uren willen en kunnen werken. In slechts drie maanden tijd hebben 17 medewerkers hun aantal uren definitief uitgebreid. Gemiddeld werken zij per week nu 5,5 uur extra. Dat aantal uren staat gelijk aan 2,5 fte, of wel voltijdbanen.
Regiomanager Yvonne van Schaik bij Kind & Co Ludens is hoopvol door deze resultaten. “Als we dit in een aantal maanden kunnen ophalen, dan is dit een kans voor de kinderopvangbranche.”
Meedenken
De oplossing zat hem niet in een extra bonus of meer vakantiedagen maar in flexibel meedenken, zo blijkt uit deze pilot. Dominique Fonsensca is een van de deeltijders die naast haar opleiding in de kinderopvang werkt. Zij werkt in Weesp en wilde wel een extra ochtend werken, alleen dat kon niet bij de vestiging waar ze werkt. In Utrecht kon het wel, waardoor ze nu haar derde dag daar werkt.
Naast Kind & Co Ludens sloten nog zeventien andere kinderopvangorganisaties zich aan bij deze pilot. Ook zij zijn nu in gesprek met hun werknemers over het mogelijk uitbreiden van hun uren. Jeffrey Louts, manager bij Solidoe Kinderopvang, laat weten dat ruim een kwart van zijn personeel wel over extra uren wil praten.
Gigantische zak geld
Ook Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, vindt de resultaten goed en zegt: “Alles wat bijdraagt aan het oplossen van het grote personeelstekort moeten we overwegen.”
Ze zegt er wel bij dat je dit niet zomaar kunt toepassen op de hele sector. “Per elke extra voltijdbaan heeft dit project ongeveer 100.000 euro gekost. Als je dit in heel Nederland wil doen, hebben we een gigantische zak geld nodig.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.