Uitbreiding aantal uren biedt kansen voor personeelstekort in de kinderopvang

04.07.2023 13:36
gratis-kinderopvang

Om personeelstekorten tegen te gaan, kunnen deeltijders in de kinderopvang voortaan meer uren maken. Het is een pilot die lijkt aan te slaan: bijna een op de vijf medewerkers breidde het aantal uren al uit.

Veel kinderopvangorganisaties hebben al jaren moeite om werknemers te vinden. Inmiddels staan er duizenden vacatures nog open. En dat worden er nog veel meer als de overheid in 2027 de kinderopvang gratis maakt.

Extra uren

Om het tekort aan personeel tegen te gaan startte de sector samen met de overheid een pilot: ze bieden huidige medewerkers de mogelijkheid om het aantal uren uit te breiden. De helft van de mensen die in de kinderopvang werkt, doet dat namelijk minder dan 25 uur per week. Deze maatregel zorgt er hopelijk voor dat zij extra uren gaan werken waardoor nieuwe collega’s minder hard nodig zijn.

Kinderopvangorganisatie Kind & Co Ludens heeft met hun 89 deeltijdwerkers besproken of en hoe ze meer uren willen en kunnen werken. In slechts drie maanden tijd hebben 17 medewerkers hun aantal uren definitief uitgebreid. Gemiddeld werken zij per week nu 5,5 uur extra. Dat aantal uren staat gelijk aan 2,5 fte, of wel voltijdbanen.

Regiomanager Yvonne van Schaik bij Kind & Co Ludens is hoopvol door deze resultaten. “Als we dit in een aantal maanden kunnen ophalen, dan is dit een kans voor de kinderopvangbranche.”

Meedenken

De oplossing zat hem niet in een extra bonus of meer vakantiedagen maar in flexibel meedenken, zo blijkt uit deze pilot. Dominique Fonsensca is een van de deeltijders die naast haar opleiding in de kinderopvang werkt. Zij werkt in Weesp en wilde wel een extra ochtend werken, alleen dat kon niet bij de vestiging waar ze werkt. In Utrecht kon het wel, waardoor ze nu haar derde dag daar werkt.

Lees ook: Kinderopvang nodig? Dit zijn de opties in Nederland

Naast Kind & Co Ludens sloten nog zeventien andere kinderopvangorganisaties zich aan bij deze pilot. Ook zij zijn nu in gesprek met hun werknemers over het mogelijk uitbreiden van hun uren. Jeffrey Louts, manager bij Solidoe Kinderopvang, laat weten dat ruim een kwart van zijn personeel wel over extra uren wil praten.

Gigantische zak geld

Ook Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, vindt de resultaten goed en zegt: “Alles wat bijdraagt aan het oplossen van het grote personeelstekort moeten we overwegen.”

Ze zegt er wel bij dat je dit niet zomaar kunt toepassen op de hele sector. “Per elke extra voltijdbaan heeft dit project ongeveer 100.000 euro gekost. Als je dit in heel Nederland wil doen, hebben we een gigantische zak geld nodig.”

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!

Bron: NU.nl