Kinderen als verdienmodel: kabinet scherpt regels aan voor vlogfamilies en kindinfluencers

Vlogfamilies Beeld: Canva
Heather Serry
Heather Serry
Leestijd: 4 minuten

Kinderen die vloggen, speelgoed reviewen of dansjes doen op TikTok: het lijkt onschuldig en leuk. Maar zodra er geld mee verdiend wordt, schuift het langzaam richting kinderarbeid. Dat geldt ook voor kinderen uit vlogfamilies. Het kabinet trekt nu aan de bel en scherpt de regels aan om jonge kindinfluencers beter te beschermen.

Lees verder onder de advertentie

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er steeds meer kinderen actief op sociale media die met hun video’s inkomsten genereren. Dit kan gaan om gesponsorde content, samenwerking met merken of vlogs van hele gezinnen waarbij de kinderen een prominente rol spelen.

“Online filmpjes en vlogs waarin door of met kinderen geld wordt verdiend, zijn een nieuwe vorm van kinderarbeid geworden”, stelt het ministerie in een recente toelichting. De zorgen zijn groot, vooral over de werkdruk, de rol van ouders als ‘regisseur’ en de blijvende impact op de privacy van kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Maatschappelijke discussie laait op

Het onderwerp staat sinds kort weer volop in de schijnwerpers, mede dankzij een spraakmakende aflevering van het YouTube-programma BOOS. In die uitzending werd getoond hoe sommige vlogfamilies structureel hun kinderen filmen, zelfs in kwetsbare of pijnlijke situaties. De aflevering leidde tot veel publieke verontwaardiging over het gebrek aan bescherming van deze kinderen. Ook kwamen experts aan het woord die waarschuwen voor de normalisering van commercieel gebruik van kinderbeelden.

Lees verder onder de advertentie

Meldplicht en strengere controle

Het kabinet komt nu met maatregelen om de situatie aan te pakken. Zo moeten ouders die geld verdienen met content waarin hun kinderen structureel te zien zijn, zich melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit geeft de overheid meer zicht op wie er actief zijn en of zij zich aan de wet houden.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast komt er een aanscherping van de regels rond ontheffingen. Die zijn nu al verplicht als er met kinderen commerciële video’s worden gemaakt, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Niet altijd is duidelijk of iets commercieel is, en aanvragen worden lang niet altijd gedaan.

Boetes voor vloggers die regels overtreden

Een andere verandering is het boetebeleid. Wie flink verdient met zijn of haar online activiteiten, kan binnenkort een hogere boete verwachten als de regels worden overtreden. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat commerciële vloggers een onterecht voordeel hebben ten opzichte van ouders die zich wel aan de wet houden.

Lees verder onder de advertentie

Kinderen verantwoordelijk voor gezinsinkomen

Het probleem is volgens het ministerie niet alleen juridisch of economisch van aard. Er zijn ook zorgen over de druk die op kinderen komt te liggen als ze meehelpen aan het gezinsinkomen. “Ouders zadelen hun kinderen met een last op als zij medeverantwoordelijk worden gemaakt voor de inkomsten van het huishouden”, klinkt het in de toelichting.

Lees verder onder de advertentie

Daar komt bij dat sommige beelden misbruikt kunnen worden. In de aflevering van BOOS werd duidelijk dat video’s waarin jonge kinderen voorkomen soms doelwit zijn van seksuele exploitatie. Staatssecretaris Jurgen Nobel benadrukte toen het belang van bescherming: “Ik snap dat mensen het leuk vinden om via sociale media een kijkje te krijgen in het leven van anderen. Maar dat moet niet ten koste gaan van het welzijn van kinderen.”

Meer toezicht, minder grijs gebied

Met de invoering van deze maatregelen hoopt het kabinet dat er een einde komt aan het juridische grijze gebied waarin veel vlogfamilies opereren. Duidelijke richtlijnen en betere handhaving moeten ervoor zorgen dat kinderen niet worden uitgebuit, bewust of onbewust.

Voor ouders die filmpjes maken met hun kinderen blijft het dus belangrijk om goed na te denken: is dit nog leuk, of is dit werk geworden?

Ook een goeie kijktip: nieuwe Netflix-serie onthult duistere kant van kind-influencers. Je leest er hier meer over.

Bron: Nu.nl

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken