Jan Smit: ‘Bumba? Ik werd er knettergek van’

15.04.2022 11:02
jan smit

Wat doe je als je als ouder gek wordt van Bumba? Dan maak je toch gewoon zelf een serie voor kinderen? Jan Smit draaide er z’n hand niet voor om en nu, een paar jaar later, blijkt zijn kinderserie ‘2 Kleine Kleutertjes’ een schot in de roos. 24 april draait de eerste film in de bioscoop.

Wij spraken Jan Smit.

Tanden poetsen en fruit eten

‘2 Kleine Kleutertjes’ ontstond toen Jans kinderen, dochter Emma en zoon Senn, 4 en 1 jaar oud waren. “YouTube bestond al, maar het aanbod was heel gering. Ja, je had Bumba, maar ik vond al die stemmetjes vreselijk irritant. Dat moest toch ook voor ouders dragelijker kunnen?” Jan ging op zoek naar een muzikale oplossing. Het resultaat? Vrolijke liedjes waar twee kleuters centraal staan, ingezongen door zijn zus Monique. “Naar de supermarkt gaan, tandenpoetsen, fruit eten: de liedjes gaan over onderwerpen waar alle ouders mee te maken krijgen. Dingen waar ook ik als vader tegenaan ben gelopen.”

‘Emma was de reden’

Boeken, cd’s en dvd’s volgden, en nu kan Jan ook een film afvinken. Extra speciaal, niet alleen omdat het een enorm project bleek, ook omdat zijn dochter Emma een van de stemmen inspreekt. “Dat is zo bijzonder”, vertelt hij trots. “Emma was de reden dat ik dit begonnen ben. Elke noot, elk woord: ze kent het allemaal. Dus toen er nog een stem vrij was en we op zoek waren naar een buurmeisje dat een tikkeltje brutaal en iets ouder dan de kleuters was, vroeg ik of het iets voor haar was. Ze zei warempel ja. De rol van groot buurmeisje past haar als een jas.”

Lees ook
Ineens niet meer het jongste kind: ‘Mama, wanneer gaat die baby weer weg?’ >

Weggestuurd

Toch was het niet meteen vanzelfsprekend dat Emma de rol kreeg. “Natuurijk is het leuk dat je dit met je kind doet, maar je bent wel een film aan het maken. Ik heb daarom ook meteen gezegd: als het niet goed genoeg is, laten we het iemand anders doen.” De rol bleek op haar lijf geschreven, maar toch was de samenwerking af en toe spannend. “Voor haar net zo spannend als voor mij. Ik ben zelfs een keer weggestuurd. ‘Papa, misschien moet je even koffie gaan drinken’, werd er dan gezegd. Emma moest zich focussen. Je wilt het niet afraffelen.”

Prins Erik

De film ‘2 Kleine Kleutertjes, een dag om nooit te vergeten’ gaat over Anna (5) en Joey (4) die een broertje of zusje krijgen – een gebeurtenis waar Jan zich niet voor hoefde in te lezen. “Toen mijn vrouw Liza zwanger bleek, was het ook voor Fem (Liza’s dochter) en Emma wennen. De aandacht moest ineens verdeeld worden. En ja, de één wilde natuurlijk een broertje, de ander een zusje.” Ook over de naam waren de twee zussen het niet meteen eens. “Fem wilde Semm ‘Prins Erik’ noemen. Daar hebben we maar van afgezien ;).”

Al snel waren de meiden enorm blij met hun broertje. “Ze waren gauw om. Niet veel later moest hun hamster in de speelgoedkinderwagen plaatsmaken voor Semm.”

‘2 Kleine Kleutertjes, een dag om nooit te vergeten’ is vanaf 24 april in de bioscoop te zien.