Jacobien wilde geen kraamzorg: ‘Elke dag een wildvreemde over de vloer? Vreselijk!’

09.03.2022 09:29

Tijdens haar derde zwangerschap wist documentairemaker, fotograaf en influencer Jacobien Schumacher het zeker: ze wilde beslist geen kraamhulp meer over de vloer. ‘Ik vond de eerste twee keer verschrikkelijk.’

Geen kraamhulp, geen kraambezoek, maar enkel en alleen met je partner (en kinderen) genieten van het nieuwe gezin: Jacobien, moeder van drie, kan het alle aanstaande moeders aanraden. “Het is toch onprettig als je wenst in alle rust en vrijheid aan elkaar te wennen, er stipt elke ochtend een wildvreemde je huis binnenloopt en alles bijhoudt in een boekje?”, vertelt ze aan Kek Mama. “Waarom die controle? Waarom alles vastleggen?”

 

Onzeker

Jacobien snapt dat er vrouwen zijn die het wél fijn vinden om die ondersteuning te krijgen – als de bevalling bijvoorbeeld zwaar was of je in het begin onzeker bent, maar ze vindt dat de keuze om geen kraamhulp te nemen nog te weinig wordt gestimuleerd. “Kraamhulp is niet verplicht, maar wel iets typisch Nederlands. En begrijp me niet verkeerd: het is goed dat er wordt gecontroleerd of een kind in een veilig gezin geboren wordt. Maar waarom willen we van een wildvreemde horen dat we iets niet goed doen, terwijl je gevoel misschien zegt dat die manier voor jou en je kind wél het beste werkt?”

Bij Jacobien zorgde al die checks na haar eerste twee bevallingen constant voor irritaties. “Zo zonde dat ik me toen zo heb laten overrompelen door wat ‘hoort’ en wat volgens deze maatschappij ‘moet’. Sinds mijn derde zwangerschap durf ik eindelijk mijn grenzen aan te geven.” 

 

Lees ook
Kraambezoek? Nu even niet: ‘De kraamhulp stuurde mijn moeder weg’ >

 

‘Ga op je gevoel af’

Grenzen aangeven en je eigen gevoel durven volgen: dat is wat Jacobien alle (aanstaande) moeders gunt. “Ik schrik van de vele reacties die ik ontvang van vrouwen die het vertrouwen in zichzelf kwijt zijn en over alles controle willen hebben. Als ik iets heb geleerd in het leven – en al helemaal na het overlijden van mijn zus – is het dat je over niets controle hebt. Juist wanneer je durft los te laten, juist wanneer je volledig afgaat op je gevoel en vertrouwen hebt in jezelf, vallen dingen op z’n plek. Het geeft een bepaalde rust door dingen op gevoel te doen en daarmee niets af te dwingen of te forceren, ook niet door de kraamhulp. Dat maakt mij in elk geval een veel leukere moeder.”

Jacobien Schumacher is documentairemaker, fotograaf en influencer. Ze is verloofd met Arjen Huffels en moeder van Fleuri, Brunello en Barolo Dolce. Na jaren van fantaseren, komt over een paar weken haar grote droom uit: met het hele gezin voorgoed settelen in Italië. Meer zien van Jacobien? Volg haar op Instagram.