Kinderen bedenken oplossing voor klimaatprobleem: auto’s gemaakt van afval

13.04.2022 09:41
Global Children’s Designathon Beeld: Global Children’s Designathon

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen maakt zich zorgen over het klimaat. Zelfs zo erg dat één op de zes er in bed over ligt te woelen. Om kinderen te leren wat zij zelf kunnen doen aan de klimaatproblemen werd vorige week de Global Children’s Designathon georganiseerd.

Duizenden kinderen in vierentwintig verschillende landen gingen de afgelopen tijd aan de slag als heuse uitvinders. Ze bedachten manieren om de klimaatproblemen aan te pakken. Het bleef niet alleen bij goede ideeën, de plannen werden ook uitgewerkt tot prototypes.

Auto van afvalmateriaal

De deelnemers hebben zich in teams verdiept in het thema ‘Onze planeet, onze toekomst!’. Aan de hand van een presentatie en werkbladen werd er gebrainstormd, geschetst en ontworpen. Hieruit kwamen hele toffe plannen, zoals een drone die koala’s opspoort bij bosbranden, een auto gemaakt van afvalmateriaal en een boei die voedingsstoffen in het koraal verspreidt.

Lees ook: Kleuters doen onmogelijke klusjes in Netflix-serie Old Enough

Het winnende idee kwam van de Yune en Noore van de Amsterdamse basisschool Biënkorf. Ze maakten een prototype voor een groene school en hebben zelfs een stappenplan ontworpen waarmee alle kinderen hun eigen basisschool kunnen ‘vergroenen’.

Bewuste volwassenen

De ontwerpwedstrijd heeft als doel kinderen te laten zien dat hun ideeën meetellen. Driekwart van de deelnemende kinderen was ervan overtuigd dat zij, nu ze op jonge leeftijd meer over het klimaat leerden, ook als volwassene bewuster met het klimaat bezig zijn.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief