Dat knuffelen goed voelt, weet elke ouder. Maar wist je dat huid-op-huidcontact ook een gamechanger is voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby? Direct na de geboorte, maar ook lang daarna, zo valt te lezen in The Conversation.
Lees verder onder de advertentie
In de jaren ’50 ontdekte psycholoog Harry Harlow iets bijzonders: baby-aapjes verkozen een zachte, knuffelige moeder boven een ijzeren exemplaar dat hen voedde. Liefdevolle aanraking bleek belangrijker dan eten. En dat geldt net zo goed voor mensenbaby’s.
De magie begint al in de buik
Wist je dat aanraking het eerste zintuig is dat zich ontwikkelt? Al vanaf 8 weken reageert een foetus op prikkels in de baarmoeder. Bij 14 weken raken tweelingen in de buik elkaar aan en bij 20 weken voelen baby’s het als hun moeder haar buik aanraakt.
Vandaag de dag wordt huid-op-huidcontact aangeraden door organisaties als UNICEF en de NHS. Het idee is simpel: leg je baby direct na de geboorte op je blote huid, dek jullie toe met een warme deken en blijf zo minimaal een uur samen liggen. Dit kalmeert je baby en stimuleert de eerste voeding.
Huid-op-huidcontact heeft talloze voordelen: het reguleert temperatuur, ademhaling en hartslag, helpt bij pijnverlichting en bevordert een gezond gewicht. Prematuur geboren baby’s hebben er nóg meer baat bij: ze groeien sneller en lopen minder risico op complicaties.
Voor ouders is het ook een win-win: huid-op-huidcontact zorgt voor de aanmaak van oxytocine, het ‘liefdeshormoon’. Dit helpt bij de hechting, vermindert stress en verlaagt de kans op postnatale depressie – niet alleen bij moeders, maar ook bij vaders!
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Knuffelen is goed voor alle leeftijden
De kracht van aanraking stopt niet bij de babyfase. Kinderen die regelmatig geknuffeld worden, voelen zich emotioneel veiliger, ontwikkelen meer empathie en zijn minder agressief. En nee, knuffelen maakt een kind niet ‘verwend’ – integendeel, het helpt ze juist sterker in het leven te staan.
Dus, gooi die ouderwetse ideeën overboord en knuffel erop los. Je baby, je peuter, je tiener – en jijzelf – worden er alleen maar gelukkiger van.
Sanne had zo veel last van haar overgeefangst dat ze haar kinderen niet meer durfde te knuffelen. Hoe ze daar vanaf is gekomen lees je hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…