Zwangere vrouwen opgelet: met dit nieuwe apparaat kun je thuis de hartslag van je baby meten

18.06.2024 14:33
hartfilmpje Bron: Pexels

Je bent zwanger en er zijn zorgen over de groei van je baby of er is een hartritmestoornis ontdekt. Vroeger betekende dat regelmatig, soms zelfs dagelijks, een bezoek aan het ziekenhuis voor een hartfilmpje, maar dat hoeft nu niet meer. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) biedt namelijk een superhandige oplossing: een mobiel apparaat waarmee je thuis zelf de hartslag van je baby kunt meten.

Dit apparaat, de PregnaOne, is er voor zwangere vrouwen met een medische indicatie, bijvoorbeeld als je baby te klein is of als er andere zorgen zijn. De PregnaOne is een klein, draagbaar CTG-apparaat dat je zo mee naar huis kunt nemen. Hiermee maak je thuis gemakkelijk een hartfilmpje van je baby.

Het duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier om het hartfilmpje te maken. Naast de hartslag, meet de PregnaOne ook de druk van de baarmoederwand. De gegevens worden direct doorgestuurd naar de zorgverleners in het Centrum voor Zwangeren, die kunnen zien of er sprake is van weeën of harde buiken.

Hartfilmpje op afstand bespaart tijd en kosten

Nadat je het hartfilmpje hebt gemaakt, worden de resultaten bekeken en vergeleken door je arts. Binnen een paar uur krijg je een telefoontje met de uitslag. Zo hoef je niet meer elke keer naar het ziekenhuis, wat je een hoop tijd, reiskosten en geregel binnen het gezin bespaart.

Dit vinden vrouwen van de PregnaOne

Jeanette Germs, manager en projectleider van het Centrum voor Zwangeren in het UMCG, vertelt enthousiast: “Naast dat het voor de patiënt heel erg fijn is om vaker thuis te kunnen blijven en CTG-controles op afstand te kunnen doen, scheelt telemonitoring het ziekenhuis ook tijd en kosten.”

Moeder Celine, die de PregnaOne gebruikt, deelt haar ervaring. Zij moest dagelijks voor een hartfilmpje naar het UMCG komen: “Al met al was ik dan wel een halve dag onder de pannen. Nu kan ik lekker thuisblijven. Bovendien wist ik na al die controles op een gegeven moment ook wel hoe zo’n CTG-apparaat werkt en hoe ik het hartje kan vinden. Dan is het heel fijn om dat thuis zelf te kunnen doen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.