Gynaecologen: ‘Zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes’

30.11.2021 09:26

In uitzonderlijke gevallen kan een ongeboren baby overlijden doordat de placenta beschadigd is door het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. 

De onderzoekers konden dertien doodgeboortes van de afgelopen maanden linken aan een beschadigde placenta door het coronavirus. 

 

Beschadigde placenta

Opmerkelijk is dat de moeders van de baby’s alleen lichte klachten hadden. Een aantal vrouwen wist niet eens dat ze corona had. De placenta’s van de moeders waren door het coronavirus beschadigd, waardoor het kind minder voedingsstoffen en zuurstof kreeg. ‘Het lijkt er nu op dat wanneer het coronavirus vanuit de longen terechtkomt in de bloedbaan, een infectie in de placenta kan optreden’, vertelt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC tegen de Volkskrant. Volgens hem is er een kans dat de infectie specifiek door de deltavariant wordt veroorzaakt. ‘We zien ook veel meer opnames van zwangere vrouwen op de IC in de afgelopen maanden, in vergelijking met vorig jaar.’

 

Lees ook
Hoogzwangere Nina belandde met corona in ziekenhuis >

 

Nog verder onderzocht

Schoenmakers maakt zich zorgen. ‘Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby’s veroorzaakt in onze regio’, aldus de gynaecoloog. De zeldzame ontsteking moet nog verder worden onderzocht. Het is daarom nog lastig te zeggen hoe groot het risico op een doodgeboorte door een door het coronavirus beschadigde placenta is. ‘We gaan nu in alle ziekenhuizen in Nederland onderzoeken of en hoe vaak het daar is voorgekomen. Die getallen volgen nog en dan kunnen we die dertien gevallen in perspectief zetten’, aldus Schoenmakers tegen de NOS. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren. Alle dertien moeders die hun ongeboren baby verloren, waren niet gevaccineerd. Schoenmakers adviseert zwangere vrouwen die corona hebben of recent hebben gehad om uit voorzorg alert te zijn op de bewegingen van hun baby en hun eigen gezondheid. 

Bron: Volkskrant, NOS

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!