Gezin stichten? Dat kan het beste in déze landen (en dit is waarom)

31.03.2022 15:38

Nederland staat in de top vijf van beste landen om een gezin te stichten, dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij William Russel. Ze keken naar zes factoren: veiligheid, geluk, kosten voor kinderopvang, onderwijs, gezondheid en zwangerschaps- en vaderschapsverlof.

Nederland staat op de vijfde plek. Op veiligheid scoren we een zeven, kosten voor kinderopvang krijgt een acht, geluk een tien, gezondheid een acht, onderwijs een zeven en zwangerschaps- en vaderschapsverlof een dikke negen.

In deze landen moet je wezen

Met stip op één staat IJsland. De reden? Moeders krijgen daar veel tijd om met hun pasgeboren kind door te brengen. Ook krijgen vaders drie maanden vaderschapsverlof. Op een gedeelde tweede plek staan Zweden, Finland en Noorwegen. In Zweden hebben kinderen vanaf drie jaar elk jaar recht op 525 gratis uren op de peuterspeelzaal. In Finland biedt de regering een betaald zwangerschapsverlof van vier maanden aan. Dat geldt voor werkende moeders, maar ook voor zelfstandigen, studenten en werklozen. Noorwegen scoort goed vanwege de hoogte van het gemiddeld inkomen en de natuurrijke omgeving.

Lees ook: 16 tips voor verhuizen met kinderen >

Verhuizen met kinderen

Denk je eraan om met je kinderen te verhuizen naar het buitenland, misschien wel om een van bovenstaande redenen? Een paar tips.

  1. Betrek je kinderen bij de verhuizing. Neem ze mee in het onderzoeken en voorbereiden ervan en praat met ze. Leg uit wat voor leuks het land allemaal te bieden heeft.
  2. Verdiep je in de gezondheidszorg. Want gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Check van tevoren hoe de zorg op jouw bestemming geregeld is.
  3. Onderzoek de mogelijkheden in het onderwijs. Gaan je kinderen naar een lokale of naar een internationale school?
  4. Kijk naar de veiligheid in het land. In welke buurten is het fijn wonen? Is het veilig om alleen te reizen? Maak je kinderen ook bewust van eventuele culturele verschillen.

Bron: William Russell

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >