Familie Kraan: ‘Kinderen vonden emigratie meteen fantastisch’

27.02.2024 18:02
Beeld: KRO-NCRV, fotograaf Stijn Ghijsen

De familie Kraan uit Een Huis Vol besluit in 2023 naar Luxemburg te emigreren om daar een camping te beginnen. Op de website van KRO-NCRV blikken ze terug op het afgelopen jaar en wat de kinderen van de verhuizing vinden.

In 2022 begint het bij moeder Linda en vader Ivan te kriebelen. Ze zijn op dat moment in het Luxemburgse Mersch en dromen van een eigen camping. Ze vragen hun kinderen direct hoe zij het zouden vinden om daar te wonen. “Dat vonden ze fantastisch, maar eenmaal thuis waren ze het ook wel weer snel vergeten.” Aan de keukentafel bespreken Linda en Ivan hun plannen en betrekken hun kinderen bij iedere stap. “Het is niet fijn als ze op het laatste moment zouden horen dat we gaan verhuizen.”

Trots

Inmiddels heeft de Familie Kraan het eerste succesvolle seizoen erop zitten. Moeder Linda blikt terug: “Alles was nieuw voor ons, we hadden nog nooit een camping gerund en dan zit je ook nog met de taalbarrière. Maar daarom zijn we extra trots dat we ons eerste seizoen succes ons eerste seizoen succesvol hebben afgerond, ondanks de slechte weersomstandigheden en ondanks de heftige start. We zijn trots op elkaar. Het heeft ons als familie nu al zoveel moois gebracht.”

Het vakantiegevoel waar Linda zo naar op zoek was, ervaart ze iedere dag. “Voor mijn gevoel ben ik op vakantie op mijn eigen camping . Als ik op het terras zit met een kop koffie en geniet van het prachtige uitzicht over de camping en over Mersch dan voel ik me echt zo trots en rijk.”

Gewend

Ook de kinderen hebben het goed naar hun zin. “De kleintjes zijn gewend op hun school en de hele routine daaromheen. Ze worden nu bijvoorbeeld altijd met de bus gebracht. En het is fijn dat er op de scholen veel verschillende talen worden gesproken. Engels, Frans, Duits, en zelfs Portugees. Dat pikken ze heel snel op.”

Lees ook – ‘Zoveel kinderbijslag ontvangen de families uit Een Huis Vol’ >

Leermoment

Mocht de droom toch op een dag uit elkaar spatten, maakt dat niet uit. Vader Ivan: “Ook dat vind ik een mooi leermoment voor de kinderen. Dat het soms kan zijn dat je ergens heel hard voor werkt, en dat het uiteindelijk toch niet lukt.”

Lastig

Het lastigst vindt het stel dat hun oudste, Sam, niet mee is verhuisd. “Sam missen we nog steeds heel erg. Dat is echt een heel groot nadeel aan deze emigratie en een groot offer.” Sam heeft een vriendin en een onregelmatige baan, waardoor hij niet zomaar langs kan komen. “Gelukkig kunnen we elkaar altijd bellen.” Terug naar Nederland zou de familie niet willen.

Bron: KRO-NRCV, RTL Boulevard

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.