Dit kun je vanuit Nederland doen om Oekraïne te helpen

03.03.2022 13:57

Je kunt er niet omheen: de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Oekraïne. Hoewel je je waarschijnlijk enorm machteloos voelt, kun je ook vanuit Nederland iets doen om Oekraïners te helpen.

Zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s in schuilkelders, gezinnen op de vlucht en Oekraïners die achterblijven om terug te vechten: de meest heftige beelden wisselen elkaar al dagenlang af. Wat kun je doen om mensen in Oekraïne te helpen? En als je geld doneert – hoe klein of groot dat bedrag ook is – wat gebeurt er dan mee? Dat vragen veel Nederlanders zich af. Er worden massaal initiatieven opgezet. We zetten een aantal organisaties op een rij.

 

Giro555

Elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder Stichting Vluchteling, het Rode Kruis, Unicef en Save the Children, slaan de handen ineen met de nationale actie Giro555. De lokale partners in Oekraïne zorgen ervoor dat mensen op de vlucht onderdak, water en eten krijgen. Ook zorgen ze voor sanitaire voorzieningen, medicijnen en psychosociale hulp. Op maandag 7 maart komen landelijke radiozenders in actie voor Giro555.

Doneer hier

 

UNHCR

Ook UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), de VN- vluchtelingenorganisatie, is ter plekke. Hulpverleners zorgen onder andere voor noodopvang, noodhulpgoederen en gezondheidszorg.

Doneer hier

 

House of Animals

Niet alleen mensen, maar ook dieren lijden onder het geweld in Oekraïne. Daarom steunt House of Animals dierenopvangcentra Sirius in Kiev, waar momenteel drieduizend dieren worden opgevangen. Door vijf euro te doneren krijgt één hond of kat een week lang te eten. Elke euro gaat naar Sirius en waar nodig naar andere dierenopvangcentra in Oekraïne.

Doneer hier

 

Lees ook
Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne? >

 

Rode Kruis

Ook de hulpverleners van het Rode Kruis zijn aanwezig in Oekraïne. Zij verlenen bijvoorbeeld eerste hulp, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen, evacueren mensen uit gevaarlijke gebieden en delen eten, drinken en hygiëneproducten uit aan vluchtelingen. Je kunt doneren aan Giro555, maar ook direct aan het Rode Kruis.

Doneer hier

 

Spullen doneren

Wil je liever dekens, verzorgingsproducten of andere spullen doneren? Dat kan. Op deze Google Maps-kaart van crowdfundingsplatform Get it Done vind je een ophaalpunt bij jou in de buurt. Let op: bel van tevoren om te vragen waar behoefte aan is. Kleding is vaak niet meer nodig.

 

Kleinere initiatieven

Ook in jouw woonplaats worden ongetwijfeld acties georganiseerd om geld of spullen in te zamelen voor Oekraïne. Meestal wordt het totaalbedrag gedoneerd aan grote hulporganisaties, zoals die hierboven. Wil je bijdragen aan een van de initiatieven in jouw buurt? Houd lokale media in de gaten, want daar worden een hoop acties gedeeld.