Het aantal gezinnen met alleen een werkende vader neemt steeds verder af

13.03.2024 09:35

Recente cijfers van het CBS laten zien dat het traditionele beeld van gezinnen waarin alleen de vader werkt, aan het verschuiven is. In het verleden was het vaak zo dat de vader de enige kostwinner was, maar dat lijkt steeds minder het geval te zijn.

Slechts 13 procent van de gezinnen met kleine koters had vorig jaar een situatie waarin alleen de vader werkte. Dit is een duidelijke afname ten opzichte van 10 jaar geleden, toen dit percentage nog op 19 procent lag.

Een verschuiving in gezinsdynamiek

De daling van gezinnen waar alleen de vader de broodwinner is, wijst op een flinke shake-up in hoe gezinnen tegenwoordig in elkaar steken. Het is een reflectie van een maatschappelijke shift waarin de rollen binnen gezinnen steeds flexibeler worden. Steeds meer ouders stappen af van het ouderwetse idee dat alleen papa de centen binnen harkt.

Die afname tot 13 procent is niet alleen een resultaat van economische ontwikkelingen, maar ook van een culturele verandering waarbij het traditionele beeld van de man als enige kostwinner langzaamaan verdwijnt.

Werkwensen

Een kwart van de niet-werkende vrouwen wil dan ook eigenlijk wel aan de slag, volgens het CBS. Vooral een job dichtbij huis en met de juiste werkuren staan hoog op het verlanglijstje. Flexibiliteit tussen werk en privé en de mogelijkheid om thuis te werken zijn ook populaire overwegingen.

Lees ook – Parttime werken? Deze dag kun je het beste vrij nemen!

Van de werkloze moeders met een partner is zo’n 14 procent niet actief op zoek naar werk, wat neerkomt op 275.000 vrouwen. Ongeveer de helft geeft aan dat gezinsverantwoordelijkheden hen tegenhouden. Deze situatie is in tien jaar nauwelijks veranderd. Ziekte of arbeidsongeschiktheid blijken ook belangrijke redenen om niet beschikbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Onder vaders met een partner geldt dit voor procent.

Tijden veranderen

Volgens het CBS werkt in meer dan de helft van de 1,5 miljoen Nederlandse gezinnen met kinderen de vader voltijds, terwijl de partner in deeltijd werkt, oftewel 35 uur of meer per week. Het bureau ziet ook een trend van zowel vrouwen als mannen die kiezen voor ‘grote’ deeltijdbanen (20 tot 35 uur per week) in plaats van ‘kleine’ (minder dan 20 uur per week). Bovendien zijn er nu meer gezinnen waar beide ouders voltijds of deeltijds werken. De tijden veranderen!

Lees ook – Kim stopte met werken: ‘Onze Airbnb levert maandelijks zo’n 1000 euro op’

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.