Recente cijfers van het CBS laten zien dat het traditionele beeld van gezinnen waarin alleen de vader werkt, aan het verschuiven is. In het verleden was het vaak zo dat de vader de enige kostwinner was, maar dat lijkt steeds minder het geval te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Slechts 13 procent van de gezinnen met kleine koters had vorig jaar een situatie waarin alleen de vader werkte. Dit is een duidelijke afname ten opzichte van 10 jaar geleden, toen dit percentage nog op 19 procent lag.
Een verschuiving in gezinsdynamiek
De daling van gezinnen waar alleen de vader de broodwinner is, wijst op een flinke shake-up in hoe gezinnen tegenwoordig in elkaar steken. Het is een reflectie van een maatschappelijke shift waarin de rollen binnen gezinnen steeds flexibeler worden. Steeds meer ouders stappen af van het ouderwetse idee dat alleen papa de centen binnen harkt.
Die afname tot 13 procent is niet alleen een resultaat van economische ontwikkelingen, maar ook van een culturele verandering waarbij het traditionele beeld van de man als enige kostwinner langzaamaan verdwijnt.
Lees verder onder de advertentie
Werkwensen
Een kwart van de niet-werkende vrouwen wil dan ook eigenlijk wel aan de slag, volgens het CBS. Vooral een job dichtbij huis en met de juiste werkuren staan hoog op het verlanglijstje. Flexibiliteit tussen werk en privé en de mogelijkheid om thuis te werken zijn ook populaire overwegingen.
Van de werkloze moeders met een partner is zo’n 14 procent niet actief op zoek naar werk, wat neerkomt op 275.000 vrouwen. Ongeveer de helft geeft aan dat gezinsverantwoordelijkheden hen tegenhouden. Deze situatie is in tien jaar nauwelijks veranderd. Ziekte of arbeidsongeschiktheid blijken ook belangrijke redenen om niet beschikbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Onder vaders met een partner geldt dit voor procent.
Tijden veranderen
Volgens het CBS werkt in meer dan de helft van de 1,5 miljoen Nederlandse gezinnen met kinderen de vader voltijds, terwijl de partner in deeltijd werkt, oftewel 35 uur of meer per week. Het bureau ziet ook een trend van zowel vrouwen als mannen die kiezen voor ‘grote’ deeltijdbanen (20 tot 35 uur per week) in plaats van ‘kleine’ (minder dan 20 uur per week). Bovendien zijn er nu meer gezinnen waar beide ouders voltijds of deeltijds werken. De tijden veranderen!
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.