Twee gezinnen, zes kinderen, twee exen en een nieuwe liefde. Het tweede seizoen van Videoland-serie Eén Grote Familie laat zien wat er écht komt kijken bij het samenbrengen en houden van gebroken gezinnen.
Lees verder onder de advertentie
In de serie trekken Julia (Janzen) en Taco (Muus) bij elkaar in. Maar samenwonen met een nieuwe liefde én een heleboel kinderen blijkt een stuk ingewikkelder dan een verhuisdoos uitpakken. Slaapkamers moeten ineens gedeeld worden, huishoudregels verschillen per huishouden en oud zeer van ex-partners hangt als een donderwolk boven de eettafel. Dat alles wordt in de serie niet gladgestreken of opgepoetst. “We wilden geen karikatuur maken,” vertelt Lykele. “Natuurlijk zit er humor in, maar het leven na een scheiding is niet altijd leuk of gezellig. Het is verwarrend en pijnlijk, maar dat mag je laten zien.”
Lees verder onder de advertentie
Geen masker
Wat de serie volgens Chantal zo aanspreekt, is de rauwe herkenbaarheid. “We hebben echt iets geraakt,” zegt ze in een interview met Veronica Superguide. “Ik kreeg veel reacties van kinderen die tegen hun ouders zeiden: ‘Dat moet voor jullie niet makkelijk zijn geweest.’ En dat klopt. Je wil alles liefdevol regelen, maar zit zelf ook met verdriet. Alleen, dat deel je niet met je kinderen. Je zet een masker op en zegt: ‘Heb je lekker geslapen?’ terwijl je zelf kapotgaat van binnen.”
Lees verder onder de advertentie
In hun eigen leven hebben Chantal en Lykele die worsteling ook ervaren. Chantal vormt samen met haar man Marco een samengesteld gezin met in totaal vijf kinderen. Lykele deelt de zorg voor zijn dochter met zijn ex-partner. Hun persoonlijke verhalen vormen het fundament onder de serie.
Chantal praat ook met haar kinderen over de serie. “Ook zij zeiden dat het echt goed zou zijn voor gescheiden ouders om dit samen met hun kinderen te gaan zien – dat er meer begrip komt, in plaats van geschreeuw in huis. Gelukkig hebben wij inmiddels een harmonieuze situatie opgebouwd, maar dat ging heus niet vanzelf. Dat kost tijd, inzet en eerlijkheid.”
(G)een roze wolk
De kinderen in de serie zijn – net als in het echte leven – niet altijd de soepel meebewegende types. “Brutaal en opstandig, ja,” zegt Chantal. “Maar dat hebben we expres zo geschreven. Kinderen in zo’n situatie zijn niet per se lief en beleefd. Ze hebben geen keuze gehad, alles verandert, en dat roept weerstand op. We wilden niet dat er brave kindertjes uit de auto stappen die vrolijk roepen: ‘Yes, een stiefzusje!’ Dat zou totaal ongeloofwaardig zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Ook de complexe relatie met de exen wordt eerlijk en herke;nbaar neergezet. Het is namelijk best lastig, om als ex-partners wel een team te blijven als ouders. Lykele: “Je hebt geen relatie meer, maar bent nog wel samen ouders. Veel mensen hebben moeite met die scheidslijn – dat ze door alle boosheid en verwijten niet meer kunnen samenwerken.”
Tweede seizoen
Vanaf 24 mei staat het tweede seizoen op Videoland. Waar het eerste seizoen draaide om het bij elkaar brengen van de gezinnen, ligt de focus nu op de vraag: hoe hou je het bij elkaar? “We hebben wat meer ballen getoond in de verhaallijnen,” zeggen Chantal en Lykele. Julia maakt een pittige beslissing die alles op z’n kop zet. En dat is precies wat ze wilden: laten zien dat het leven niet perfect is, ook niet na het happy end.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Chantal en Lykele moet de serie vooral een steuntje in de rug zijn voor ouders die denken dat ze iets fout doen. Lykele vertelt aan ANP: “Veel mensen zien het uit elkaar vallen van een gezin als een persoonlijk falen. Maar soms moet je opnieuw beginnen. Voor jezelf, en voor je kinderen. Deze serie is voor hen een steuntje in de rug – om te laten zien dat dat oké is.”
Voor hem zit de waarde van de serie ook in het gesprek dat het op gang brengt. “Mijn dochter keek met me mee en stelde vragen. Dat vond ik mooi. Want uiteindelijk is het voor niemand makkelijk. Maar als je meer met elkaar praat, kom je al een heel eind.”
Vanaf 24 mei stream je seizoen 2 van Eén Grote Familie op Videoland.
Toen Ariane beviel van haar eerste kind, dacht ze één ding zeker te weten: de kraamweek zou haar redding zijn. Lekker cocoonen met haar baby, de kraamzorg die de boel draaiende hield, thee bracht, de was deed, misschien zelfs een keer een boterham met hagelslag smeerde. Spoiler: het liep iets anders.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Heb je naaste lief? Tuurlijk, maar begin vooral bij jezelf. Pas als je voldoende aandacht aan jezelf hebt besteed, heb je ruimte voor anderen, zo simpel is het.
Je kinderen laten je regelmatig versteld staan, toch? Vaak op een positieve manier, maar soms ook op een… wat minder positieve manier. Mira maakte het mee tijdens de eindexamens van haar dochter.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.