Stel je voor: je tienerdochter ziet die ene trendy outfit online en denkt: “Die móet ik hebben!” Maar haar zakgeld is op. Geen probleem, toch? Even ‘achteraf betalen’ aanklikken bij het afrekenen en klaar is Kees. Klinkt ideaal, maar deze verleidelijke betaaloptie kan jongeren flink in de problemen brengen.
Lees verder onder de advertentie
De verleiding van ‘koop nu, betaal later’
Met diensten zoals Klarna en Riverty kunnen consumenten producten bestellen en pas weken later betalen. Handig voor wie eerst wil passen, voordat ze betalen. Maar voor jongeren kan dit een valkuil zijn. Het lijkt alsof je iets gratis krijgt, maar de rekening komt altijd later. En als die rekening niet op tijd wordt betaald, volgen er boetes die kunnen oplopen tot wel 40 euro per aankoop.
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep die niet op tijd betaalt en daardoor met incassobureaus te maken krijgt, ondervindt het Nibud Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Waarom raken jongeren vaker in de schulden? Dit komt door een combinatie van factoren:
Lees verder onder de advertentie
Gebrek aan financieel overzicht: Jongeren hebben vaak nog niet geleerd hoe ze hun financiën moeten beheren. Het uitstellen van betalingen maakt het moeilijker om overzicht te houden, waardoor rekeningen vergeten worden.
Verleiding van online shoppen: De drempel om online aankopen te doen is laag. Met één klik heb je iets besteld, en met ‘achteraf betalen’ voelt het alsof je geen geld uitgeeft.
Gebrek aan regelgeving: Momenteel gelden voor achteraf betalen niet dezelfde strenge regels als voor andere leningen en kredieten. Dit maakt het voor jongeren te gemakkelijk om meer op afbetaling te kopen dan ze eigenlijk kunnen betalen.
Hun brein is letterlijk nog niet af: Jongeren kunnen letterlijk nog niet zo goed impulsen controleren als mensen boven de 30. Dat is waarom ze sneller in de val lopen bij dingen als achteraf betalen, aldus hersenwetenschapper Erik Scherder.
Wat zeggen de experts?
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Nibud luiden de noodklok. Ze waarschuwen dat achteraf betalen kan leiden tot schuldgewenning en schuldenstapeling. Het Nibud adviseert aan de hand van het Rapport Geldstress bij jongeren (2022) om jongeren te beschermen tegen financieel onverstandige keuzes en pleit voor financiële educatie als vast onderdeel van het onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
Wat kunnen we doen?
Dus, hoe houden we jongeren uit de schulden?
Ouders en opvoeders: Praat met je kinderen over geld. Leg uit hoe achteraf betalen werkt en welke risico’s eraan verbonden zijn.
Scholen: Integreer financiële educatie in het curriculum. Leer jongeren budgetteren en de gevolgen van lenen.
Beleidsmakers: Voer strengere regels in voor achteraf betalen, vergelijkbaar met andere kredietvormen, om impulsief en onverantwoordelijk koopgedrag te ontmoedigen.
Edson da Graca weet alles van het hebben van schulden. Hij droeg het jarenlang als een geheim met zich mee, maar hij ging er mentaal aan onderdoor. De schaamte was groot. Zijn eigen kinderen probeert hij het belang van verstandig omgaan met geld bij te brengen, om te voorkomen dat zij hetzelfde mee zullen maken als hij. Lees er hier meer over.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.