Welkom in een nieuw hoofdstuk van de Nederlandse naamgeschiedenis! Sinds januari 2024 kunnen ouders hun baby een dubbele achternaam geven, en daar maken duizenden gezinnen enthousiast gebruik van.
Lees verder onder de advertentie
Een nieuwe traditie voor duizenden baby’s
In de eerste elf maanden van dit jaar kregen maar liefst 8.780 baby’s in Nederland een dubbele achternaam. Dat is 5,9 procent van de 149.882 baby’s die geboren werden. Dankzij een wetswijziging hebben ouders nu meerdere opties om uit te kiezen: de achternaam van mama, die van papa, of een combinatie van beide – in de volgorde die jij wil.
Zit je al te puzzelen? Denk bijvoorbeeld aan Julia Jansen Smit, of als dat je dat lekkerder vindt klinken: Julia Smit Jansen. Mag allemaal, zolang het er maar niet meer dan twee zijn.
Namen veranderen met terugwerkende kracht
Maar wat als je oudste kind al geboren is? Dan krijgen de broertjes of zusjes automatisch dezelfde achternaam. Maar daar is wat op gevonden: als je kindje na 1 januari 2016 het levenslicht zag, kun je met terugwerkende kracht de achternaam aanpassen. Dit jaar maakten bijna 20.000 ouders daar gebruik van. En nee, dat geldt niet alleen voor de nieuwste spruit. Kies je bij je oudste voor een dubbele achternaam? Dan krijgen eventuele jongere broertjes of zusjes automatisch dezelfde naam. Niet gratis, trouwens. Maar zo blijft alles wel lekker overzichtelijk.
Lees verder onder de advertentie
Hoe zit het dan met de kleinkinderen?
Nu vraag je je misschien af: wat als twee mensen met een dubbele achternaam samen een kind krijgen? Krijgt dat kind dan vier achternamen? Nee, dat mag niet. Stel dat Julia Jansen Smit later een kindje krijgt met Bram Boer Hofman, dan heet hun kind dus niet ineens Jansen Smit Boer Hofman van de achternaam. Dat zou wat te gek worden.
Lees verder onder de advertentie
De regels zijn simpel: ouders mogen elk één achternaam doorgeven. Of toch gewoon een. Julia en Bram hebben dus maar liefst tien opties om uit te kiezen. Daar zullen ze misschien wel even voor moeten gaan zitten, maar hey, je kunt je kind moeilijk opschepen met vier achternamen.
Gelijke kansen en keuzemogelijkheden
De wetswijziging, een initiatief van D66, draait om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Want waarom zou de naam van papa altijd voorrang krijgen? In de praktijk blijkt wel dat maar liefst 92 procent van de kinderen gewoon de achternaam van vader of duomoeder draagt. Maar met de nieuwe wet komt daar langzaam verandering in.
Geen zin in al dat gedoe? Dan hoef je niets te doen. Als ouders niets vastleggen bij de gemeente, krijgt het kind automatisch de achternaam van vader of duomoeder.
Wat je ook kiest, het belangrijkste is niet óf je er wat mee doet, maar dat het zou kúnnen. Dat deze optie er nu is voor de ouders die dat zouden willen. Het gaat er uiteindelijk om waar beide ouders zich goed bij voelen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.