‘Mijn zoon had mijn chantagepoging in geuren en kleuren lopen rondbazuinen’

26.03.2023 06:57
mombracing omkopen rondbazuinen Beeld: Getty Images

Zeker, na het omkopen van je kind verwacht je geen Nobelprijs. Maar dat je kleine jouw chantagepoging gaat lopen rondbazuinen, daar zit je als ouder ook niet helemaal op te wachten.

Lobke (42), moeder van Femke (12) en Renze (9):

“Aan het begin van groep 6 organiseert onze school drie dagen kamp met de klas. Vaak naar een jeugdherberg waar er allemaal sport- en spelactiviteiten zijn. Renze was er de hele zomervakantie al zenuwachtig voor. Hij hangt erg aan mij en houdt sowieso niet van het onbekende.

Lees ook – De juf: ‘Op het schoolkamp deden ze geen oog dicht’ >

Omkopen

De week voor het kampuitje werd hij steeds opstandiger. Hij ging niet mee. Het zou zo stom zijn, hij maakte liever een week huiswerk. Omdat ik mijn kind goed ken en weet dat als hij er eenmaal is hij het helemaal naar zijn zin heeft, moest ik iets verzinnen om hem mee te krijgen. Maar wat ik ook zei, hij liet zich niet ompraten.

Totdat ik voorstelde – o zo onverantwoord – dat als hij maandag netjes in de bus zou stappen, hij bij terugkomst een Beybladebaan mocht uitzoeken. Daar had hij wel oren naar. Tevreden pakten we samen zijn tas in.

Uiteraard kreeg ik gelijk: hij had het fantastisch gehad op kamp. Ik voelde me erg geslaagd als moeder. Tot zijn meester naar me toekwam, toen ik Renze kwam ophalen. Hij was even benieuwd; wat had ik Renze precies beloofd? Bleek dat mijn zoon mijn chantagepoging in geuren en kleuren had lopen rondbazuinen.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.