‘Ik waarschuw mijn dochter dat ze geen cadeau voor kerst krijgt als ze niet lief is’

18.12.2023 05:08
kerstfilms skippen games Beeld: Getty Images

Het is een oude truc, je kleine waarschuwen dat ze braaf moeten zijn, omdat de goedheiligman of zijn broer alles hoort en ziet. Maar effectief is ‘ie wel.

Anke (49), moeder van Andrea (13):

“Al in september waarschuwde ik mijn dochter Andrea dat als ze niet lief was, ze geen cadeau zou krijgen van de kerstman.

“Mijn ouders dreigden vanaf november met de ogen en oren van de kerstman”

Van oorsprong ben ik Oost-Duits en bij ons was kerst vroeger altijd heilig. Het feest van het jaar. Als kind mochten wij in november onze verlanglijst voor de kerstman opstellen. Die stopten we in een laars met eten en drinken voor het paard erbij en deze werd op 6 december opgehaald door Nikolaus, de broer van de kerstman. Eigenlijk wat hier Sinterklaas is. Onze ouders dreigden vanaf november met de ogen en oren van de kerstman en we zorgden ervoor heel braaf te zijn.

Lees ook – ‘Ik ben anti-kerst, maar mijn zoon vindt het geweldig’ >

Nikolaus ziet alles

Ik zette die kersttraditie in Nederland voort, maar aangezien hier in september al de pepernoten in de winkel liggen, begon mijn verhaal van de waakzame kerstman dus steeds vroeger. Meestal ging het om bedtijd; de kerstman hield van keurig op tijd slapende kinderen. Helaas is Andrea sinds drie jaar geen gelover meer en krijg ik haar met moeite naar boven.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.