Het is een oude truc, je kleine waarschuwen dat ze braaf moeten zijn, omdat de goedheiligman of zijn broer alles hoort en ziet. Maar effectief is ‘ie wel.
Lees verder onder de advertentie
Anke (49), moeder van Andrea (13):
“Al in september waarschuwde ik mijn dochter Andrea dat als ze niet lief was, ze geen cadeau zou krijgen van de kerstman.
“Mijn ouders dreigden vanaf november met de ogen en oren van de kerstman”
Van oorsprong ben ik Oost-Duits en bij ons was kerst vroeger altijd heilig. Het feest van het jaar. Als kind mochten wij in november onze verlanglijst voor de kerstman opstellen. Die stopten we in een laars met eten en drinken voor het paard erbij en deze werd op 6 december opgehaald door Nikolaus, de broer van de kerstman. Eigenlijk wat hier Sinterklaas is. Onze ouders dreigden vanaf november met de ogen en oren van de kerstman en we zorgden ervoor heel braaf te zijn.
Ik zette die kersttraditie in Nederland voort, maar aangezien hier in september al de pepernoten in de winkel liggen, begon mijn verhaal van de waakzame kerstman dus steeds vroeger. Meestal ging het om bedtijd; de kerstman hield van keurig op tijd slapende kinderen. Helaas is Andrea sinds drie jaar geen gelover meer en krijg ik haar met moeite naar boven.”
77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.