Ben je een moeder die op automatische piloot leeft? Zo krijg je weer frisse energie

08.07.2024 17:00

Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.

Mama burn-out

Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.

Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een, stap twee, stap drie en stap vier. De vijfde stap is om je lichaam en brein weer in topvorm te krijgen en die mama burn-out te verslaan, en daar vertelt Eva ons alles over.

Teamwork

Eva: “Ben je een moeder die soms voelt alsof ze op de automatische piloot leeft? Dat je brein en lichaam zo in de overdrive staan dat je je afvraagt waar je energie en levenslust zijn gebleven? Je lichaam en brein zijn als een dynamisch duo: ze werken samen, vaak zonder dat je het merkt. Terwijl je brein de regie in je gedachten en gevoelens voert, zit je lichaam als het ware in de schaduw klaar om te reageren. Dit teamwork kan soms tegen je werken, vooral als je burn-out te veel ruimte krijgt.

Enorme archiefkast

Stel je voor: je hersenen zijn als een enorme archiefkast vol met mappen. Elke map bevat herinneringen, emoties, en gedachten over allerlei gebeurtenissen. Wanneer je een stressvolle situatie tegenkomt, kan die map opengaan en je lichaam onmiddellijk laten reageren, zoals met spierspanning. Vaak probeer je deze reacties te begrijpen en te verminderen, maar let op: hoe meer je met die map bezig bent, hoe groter en zwaarder deze wordt! Het kan de boel juist verergeren.

Software van onze hersenen

Bedenk ook: onze gedachten kunnen heel overtuigend zijn, maar zijn niet altijd gebaseerd op feiten. Ze komen vaak voort uit wat je gelooft, hoe je je voelt en je ervaringen. Dus, als je denkt dat alles jouw schuld is of dat je nooit genoeg doet, vraag je dan af: is dit echt waar, of is het gewoon een verhaal dat je jezelf vertelt?

Dit heeft ook te maken met onze jeugd. Onze opvoeding en ervaringen hebben de ‘software’ van onze hersenen geprogrammeerd. Dit bepaalt vaak hoe we denken en handelen. Wil je deze programmering veranderen? Leer dan je eigen overtuigingen en waarden kennen. Dit geeft je de kracht om bewuste keuzes te maken en jezelf te bevrijden van beperkende gedachten.

Emotioneel fit

Wil je emotioneel fit worden? Denk dan aan je emoties als een soort fitnessroutine. Het gaat erom dat je leert om je emoties te herkennen, begrijpen, uiten, en beheren zonder overrompeld te raken. Het is als trainen voor een marathon: je bouwt je emotionele spieren op, zodat je sterker en veerkrachtiger wordt.

Vraag jezelf af: waar leg je je energie? Richt je je op dingen waar je invloed op hebt, zoals je eigen gedachten en acties. Door je energie op deze gebieden te concentreren, kun je je leven stap voor stap positief veranderen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.