Herstellen van een mom burn-out doe je zo, volgens een expert

01.06.2024 08:00

Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.

Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.

Stappen

Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een en stap twee. Vandaag zoomen we in op stap drie: de noodzaak van rust begrijpen en erkennen.

Herstellen van een mom burn-out vergt meer dan alleen een beetje ontspanning. Laten we eerlijk zijn, een bad en wat yoga zijn niet genoeg om je lichaam en geest weer op de rit te krijgen. Eva deelt wat je echt nodig hebt om weer op krachten te komen.

De sleutel

“Echte rust is de sleutel. Als je uitgeput bent, is je lichaam letterlijk aan het schreeuwen om een pauze. Minder doen dan je nu al doet, kan je herstel aanzienlijk versnellen. Door bewust te kiezen voor rust, neem je de controle over je herstelproces. En ja, dat betekent dat je jezelf toestaat om minder productief te zijn”, deelt Eva.

“Veel mensen denken dat simpelweg minder activiteiten doen voldoende is. Maar voel je je echt rustig als je op de bank ligt, of blijft je hoofd maar malen? Mentale rust is net zo belangrijk als fysieke rust. Probeer mindfulness of meditatie om je geest tot rust te brengen.”

Een goede nachtrust

“Een goede nachtrust is cruciaal. Als je een mom burn-out hebt, heb je meer slaap nodig dan normaal. Geef toe aan die behoefte en werk aan je slaapkwaliteit. Voel je overdag ook de behoefte om te slapen? Afhankelijk van hoe overbelast je bent, kan een langer middagdutje wel of niet verstandig zijn”, legt Eva uit.

“Wat je overdag doet, beïnvloedt je nachtrust enorm. Ben je overdag continu in de weer, dan zul je ’s nachts ook onrustig zijn. Maar heb je een rustige, ontspannen dag en doe je alles in een lager tempo, dan slaap je stukken beter.”

“Kortom, herstel van een mom burn-out gaat niet alleen over minder doen, maar over bewuste keuzes maken voor echte rust, zowel fysiek als mentaal. Gun jezelf die ruimte om weer op te laden.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.