Energiegevers, opladers en zuigers: volgens deze expert zijn er drie soorten activiteiten

13.06.2024 19:00

Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.

Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.

Luister naar je lichaam

Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een, stap twee en stap drie. Nu je in de vorige stap hebt geleerd om meer rust in je leven te brengen, is het tijd om je energiepeil op te krikken.

Eva vertelt dat het hierbij belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. “Neem vaker een moment om echt naar je lichaam te luisteren. Wat probeert het je te vertellen? Door beter te begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft, kun je sneller inspelen op deze signalen. Als je gestrest bent, is het belangrijk om te weten welke activiteiten je energie geven en welke juist niet. Zelfs leuke dingen kunnen uitputtend zijn als je overbelast bent.”

Soorten activiteiten

Volgens Eva zijn er drie soorten activiteiten in je leven:

  1. Energiegevers: Dit zijn dingen die je blij maken, zoals sporten, tijd doorbrengen met vrienden of familie, of lekker buiten zijn in de natuur.
  2. Opladers: Activiteiten zoals lezen, ontspannen, of creatief bezig zijn, die je helpen om op te laden.
  3. Energiezuigers: Dit zijn stressvolle activiteiten, perfectionisme, of simpelweg te veel hooi op je vork nemen.

“Voel dus goed aan waar je behoefte aan hebt en welke activiteit je op dat moment aan kunt.”

Extra tips

Daarnaast geeft Eva extra tips om je energiepeil hoog te houden:

Herken en herstel spanning in je lichaam

Om weer energie te krijgen, moet je eerst de spanning in je lijf kwijt zien te raken. Herken deze spanning en ga ermee aan de slag door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. Zomaar een oefening is niet voldoende, je hebt echt een plan nodig. Duik in yoga, meditatie of ademhalingstechnieken. Wat past bij jou en jouw situatie? Neem de ruimte en de tijd om dit te ontdekken en uit te oefenen.

Beweeg

Sporten is even een no-go als je een mama burn-out hebt. Sporten activeert je zenuwstelsel, terwijl je juist wilt kalmeren. Dagelijks bewegen is wel belangrijk. Begin bijvoorbeeld met een korte dagelijkse wandeling, zo kun je je hoofd ook even ‘leegmaken’.

Let op je voeding

Wat je eet, kan je energie geven of juist afnemen. Als je moe bent, is de verleiding groot om ongezond te eten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en drink voldoende water. Dat is vaak meer water dan dat je gewend bent!

Denk aan je hormonen

Goede voeding en voldoende beweging helpen ook om je hormonen weer in balans te krijgen. Je hormonen hebben een enorme invloed op hoe je je voelt. Denk aan je menstruatiecyclus, waardoor je je anders voelt op verschillende momenten in de maand. Dit geldt ook hier.

Wil je meer inzicht in deze stap? Download dan gratis Eva’s stappenplan via deze link.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.