8 dingen die je herkent als je een moeder bent die alles overdenkt

18.02.2024 08:00

Wel of geen dutje. Of eerst een hapje. Nee toch niet. Is er dan een slaapzak nodig? Toch nog een schone luier? Ben je iedere situatie aan het overdenken? Misschien ben je dan die ‘overdenkende’ moeder.

Als je een moeder bent die neigt naar overdenken, is dit simpelweg omdat je zoveel om je kind(eren) geeft. Hier zijn acht dingen waar jij je druk om maakt:

1. Je kinderen

Dit is vanzelfsprekend. Welke ouder maakt zich geen zorgen over iets slechts dat hun kinderen kan overkomen? Voor degenen die de neiging hebben om dingen te overdenken, kan deze angst onder mama’s gemakkelijk worden aangewakkerd. We willen onze kinderen koste wat het kost beschermen, maar weten dat er slechts zoveel is wat we kunnen doen. En dat is een onrustige realiteit om te accepteren.

2. Jezelf

Als overdenkende moeder kan de gedachte dat er iets met je gebeurt bijna even ontmoedigend zijn als de gedachte dat er iets met je kinderen gebeurt. Je kunt het idee niet verdragen dat je kleintjes ooit zonder jou moeten opgroeien. Niemand kent hen zoals jij dat doet. De moeder-kind band is ongeëvenaard, en het beangstigt je om te denken aan iemand anders die verantwoordelijk is voor het bieden van voldoende comfort, veiligheid en geborgenheid.

3. Of je genoeg doet

Moeder zijn is een fulltime baan, en er is geen jaarlijkse beoordeling om ons gerust te stellen over onze prestaties. Aan het einde van de meeste dagen kan je niet anders dan wakker liggen en je afvragen of je genoeg doet voor je kids. Krijgen ze genoeg één-op-één tijd met mij? Speel ik genoeg met ze? Schotel ik ze voedzame maaltijden voor? Leer ik ze genoeg? De zorgen gaan maar door.

Herkenbaar? 6 manieren om te voorkomen dat je een overbezorgde moeder wordt

4. Of je genoeg bent

Naast jezelf afvragen of je elke dag genoeg doet, twijfel je vaak of wie je bent als moeder genoeg is voor je kinderen. Ben ik geduldig genoeg? Medelevend genoeg? Begrijpend genoeg? Als je een overdenkende moeder bent, kun je je uiterste best doen, dag in dag uit, en je toch afvragen of je je kinderen behandelt op een manier die hen altijd onvoorwaardelijk geliefd, gezien en gesteund doet voelen.

5. Hoe anderen met ze omgaan

Je wilt nooit dat iemand jouw kinderen minder liefde en respect geeft dan ze verdienen. Als overdenkende moeder maak je je voortdurend zorgen dat iemand iets zal zeggen of doen om je kinderen pijn te doen, opzettelijk of niet. Die kleintjes hebben de puurste hartjes, en de gedachte aan iemands sarcastische opmerking, overschreden grens of onvriendelijke behandeling jegens hen is pijnlijk.

6. Je relatie

Geen enkele ouder is perfect, geen relatie is perfect. Weten dat je de norm bepaalt voor wat je kinderen verwachten van en in hun toekomstige relaties brengt veel druk met zich mee om het allemaal goed te doen.

7. De keuze die je maakt

Babies opvoeden en genieten van de jonge jaren is één ding. Onze kinderen klaarstomen voor de best mogelijke toekomst is iets heel anders. Om te beginnen? Naar welke school gaan onze kids? Hoeveel spaargeld zetten we opzij? Waar zullen ze wonen? Daar zijn de plafondsessies weer..

8. Of ze weten hoeveel je van ze houdt

Ondanks ontelbare knuffels en kusjes, de miljoenen “ik hou van jou’s”, wil je altijd meer geven aan je kinderen. Je hoopt gewoon dat ze weten hoe geliefd, gekoesterd en gewaardeerd ze zijn.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.