Schrap speelgoed: hét betekenisvolle alternatief voor standaard kraamcadeaus
Wanneer er twee roze streepjes verschijnen, begint de stroom van cadeaus. Van kleding en speelgoed tot meubels, we worden overladen met gulle giften tijdens babyshowers en kraamtijd. Het kan ook anders, zo vertelt Mandy Ladan (1985), moeder van twee dochters (10 en 12) en MommaLuv.
““Ik was zeven maanden zwanger van de eerste en staarde naar een uitpuilende kledingkast vol kledingsetjes tot maat 104. Ook de box was tot de nok gevuld met speeltjes. Al die spullen kregen we van mensen die later ook nog op kraamvisite zouden komen mét cadeaus. Een klein leven in overvloed laten beginnen, dat wilde ik eigenlijk niet.”
Een andere wereld
Dit kon, nee dit moest anders, volgens Mandy. En zo werd, ongeveer gelijk met haar eerste dochter, MommaLuv geboren. Een goed doel en simpelweg alternatief voor traditionele kraamcadeaus. Aanstaande ouders kunnen donaties voor het goede doel vragen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om kraampakketten samen te stellen voor moeders in Afrika. Waarom in Afrika?
“Ik ben in meerdere ontwikkelingslanden geweest, maar nergens is de situatie zo heftig als in Afrika. Tijdens mijn eerste MommaLuv-reis in 2014 naar Kampala, Oeganda, kon ik mijn tranen niet beheersen. De kinderen die levenloos voor zich uitstaren, simpelweg omdat er zero prikkels zijn. Ze lijden aan verveling, aan honger. Die lege blikken… die staan me altijd bij.”
Tijdens de huisbezoeken bij moeders die de kraampakketten in ontvangst namen, hield Mandy het ook niet droog. “Elke keer als ik zo’n hutje binnenstapte, overheersten mijn emoties. Mijn Afrikaanse metgezel Rose, inmiddels een dierbare vriendin, hield me op een gegeven moment tegen en sprak me streng toe: ‘Bewaar je tranen voor thuis. Deze vrouwen hebben hun hutjes schoongemaakt en hun uiterste best gedaan voor jouw komst. Als hun eregast dan binnenkomt en begint te huilen, wat moeten ze dan wel niet denken?'”
Ongekende veerkracht
Waar het wiegje dan ook komt te staan: vanaf het moment dat je een kindje draagt, wil je het beste voor hem en bied je hem wat er binnen je mogelijkheden ligt. De hutjes verklappen al: in Afrika is dit niet veel. Neem een klamboe om malaria tegen te gaan. Deze kost al zeven dollar: vaak een half maandsalaris. In sommige landen, zoals Oeganda, is een medisch pakket vereist voor een bevalling in het ziekenhuis. Al sta je met weeën voor de deur: geen ‘birth pakket’? Geen toegang. Die omgerekend 20 euro die Afrikaanse moeders niet hebben, betekent letterlijk het verschil tussen leven en dood. Overleven moeder en baby de bevalling? Liggen er ziektes als AIDS en ebola op de loer.
Mandy vertelt: “Als ik een bezoek breng aan Afrika, laat ik altijd foto’s van mijn dochters zien om te connecten. Ik vraag dan of er broertjes en zusjes in beeld zijn. ‘Ik heb vier kinderen, maar er is er nog maar één over.’, is is een veelvoorkomend antwoord in Liberia, waar ebola een aantal jaar geleden doodsoorzaak nummer één was bij jonge kindjes. Moeders lijken wel gevoelloos als ze erover vertellen, zo normaal is het. Niet dat ze geen emoties hebben, maar ze moeten doorgaan. En dat doen ze. Ondanks de verwoestende impact van die ziekte, tonen moeders ongekende veerkracht. Zo vertelde een moeder trots over haar overleden zoontje, terwijl ze bijna wanhopig naar foto’s van hem zocht.”
Universeel gevoel
Hoe anders het leven 10.000 kilometer verderop ook is, het moedergevoel is universeel. “Moeders willen hun kinderen het beste bieden en dat zijn geen overvolle kasten, maar liefde, aandacht, wat luiers en rompers.” Ben je in verwachting, heb je al tien Little Dutch ganzen klaarliggen en kun je jouw ongeboren kind kleden tot de peutertijd? Dan voel je je misschien wel geroepen om je aan te melden voor MommaLuv.
Wanneer je dit doet, word je als Nederlandse moeder verbonden met een Afrikaanse moeder die rond dezelfde tijd is uitgerekend. In plaats van traditionele kraamcadeaus te ontvangen, vraag je donaties voor het goede doel. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om kraampakketten samen te stellen voor Afrikaanse moeders in ontwikkelingslanden. Deze pakketten bevatten essentiële benodigdheden zoals een klamboe tegen malaria, kleding, luiers, verzorgingsproducten, een badje, een slaapzak, een deken en voedselvoorraden voor de moeder. Elke donatie van 85 euro is goed voor één pakket, en extra donaties gaan naar andere moeders in nood.
“Moeders willen hun kinderen het beste bieden en dat zijn geen overvolle kasten, maar liefde, aandacht, wat luiers en rompers”
Kleine daad van liefde
Mandy beaamt dat het voor moeders in Afrika een cadeau op zich is dat moeders aan de andere kant van de wereld aan hen denken. “De ontvangst levert altijd een grote glimlach op.” De foto’s van de Afrikaanse mama’s en hun kindjes, vinden hun weg naar Nederlandse fotoalbums. Dit doet de emoties hoog oplopen. “Wanneer ze een foto ontvangen van een moeder uit Afrika met baby en de spullen die zij ontvingen uit de naam van hún kindje, moeten ze keihard huilen.” Deze emotionele momenten, vastgelegd op foto’s, vinden hun weg naar Nederlandse fotoalbums. Ze worden niet alleen gedeeld met vrienden en familie, maar vormen ook een les in compassie voor de toekomstige generaties.
Het is een kleine daad van liefde in een oh zo oneerlijke wereld. MommaLuv biedt die basis, doorbreekt de cyclus van overconsumptie in Nederland en biedt een duurzaam alternatief. Geen babyuitzet in het kwadraat, maar focus op wat écht nodig is.
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.