Je nagels eraf bijten: zonde! Maar ben jij (of je kind) hier eenmaal aan gewend, dan is het lastig om te stoppen. Toch zijn er een paar slimme trucs om van nagelbijten af te komen. Je leest ze hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat nagelbijten?
Sommige mensen bijten hun nagels eraf omdat ze simpelweg te lang zijn. Maar er zijn er ook die bijten omdat ze een dwangstoornis hebben of psychische problemen. Spanning, angst en eenzaamheid kunnen het nagelbijten verergeren. Bij nagelbijten kauw je de nagels van je vingers af, maar soms ook de huid rond je nagels. Er is zelfs een medische term voor: onychofagie. Veel mensen beginnen als kind met nagelbijten, maar stoppen hier vanzelf mee als ze ouder zijn. Toch blijft ongeveer twintig procent van de volwassen ermee kampen.
Het lijkt heel simpel om te stoppen, maar je bent als nagelbijter snel geneigd om je vingers weer naar je mond te brengen – een automatisme. Iets om je aandacht af te leiden kan helpen, denk bijvoorbeeld aan een stressbal of een pen. Of kauw op iets wat geen kwaad kan, zoals kauwgom. Zorg er altijd voor dat je nagels zo kort mogelijk zijn afgeknipt. Ook kun je verschillende soorten nagellak kopen met een bittere smaak, waardoor je minder snel geneigd bent om je nagels af te bijten. Er is zelfs een app die je helpt om te stoppen met nagelbijten: Streaks. Daarin houd je bij hoeveel dagen op rij je niet gebeten hebt en krijg je tips wat je kunt doen als je zin hebt om te bijten. Slaag je er niet in om het nagelbijten te verminderen? Ga dan eens naar de manicure. Die kan vooral de huid rondom je nagels weer mooi maken en heeft ook verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je stopt met bijten.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind nagels bijt?
Het is niet bekend of nagelbijten genetisch bepaald is. Wel is het vaak zo dat kinderen sneller gaan nagelbijten als ouders dat ook doen. De meeste kinderen beginnen rond hun vierde jaar met nagelbijten, om te kunnen omgaan met stress of spanning. Bij de meeste kinderen stopt deze nare gewoonte vanzelf. Wat je er tot die tijd aan kunt doen? Leid je kind af als je ziet dat zijn handen weer naar zijn mond gaan of smeer een mooi kleurtje nagellak op zijn of haar nagels. Is je kind overdag thuis, doe dan een aantal pleisters om zijn vingers, zodat hij zijn nagels er niet kan afbijten.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.