Migraine is een nare kwaal die je leven behoorlijk kan belasten. Het liefst wil je dat die hoofdpijn voor altijd wegblijft, maar er zijn momenten waarop een aanval wel heel ongelegen komt. Tijdens het partijtje van je kind bijvoorbeeld. Met deze tips houd je de schade beperkt.

 1. Een kinderfeest Heerlijk, al die vrolijke gezichten. Maar een kinderfeest kan ook druk en chaotisch zijn. Wil je geen hoofdpijn van gillende kinderstemmen, kies dan voor activiteiten waarbij ze zich moeten concentreren, zoals puzzelen of knutselen. Maak je huis een dag van tevoren kidsproof en het feest kan beginnen.
 2. Een ouderavond Een ouderavond wil je gewoon niet afzeggen, maar een gesprek voeren tijdens een migraineaanval is bijna niet te doen. Het helpt om open te zijn over het feit dat je migraine hebt. Leg aan de leerkrachten van je kind uit hoe je je voelt tijdens een migraineaanval, dan kun je op begrip rekenen als je toch een keer moet afzeggen.
 3. Weekendje weg met je man Kinderen bij opa en oma, koffers gepakt… Jullie zijn er helemaal klaar voor, een weekend samen weg. Dan wil je niet dat migraine roet in het eten gooit. Vermijd de dagen voor vertrek alle bekende triggers. Pak op tijd je rust en genoeg slaap en laat alcohol, zoetigheid, kaas en citrusvruchten even staan. Houd ook rekening met je menstruatie, omdat dat een extra trigger voor migraine kan zijn.
 4. Presentatie op werk Hoe goed je je ook voorbereid op die presentatie op je werk, het blijft spannend. Stress is een van de bekendste triggers van migraine, dus dat wil je voorkomen. Meditatie en mindfulness oefeningen helpen je om ontspannen te blijven vóór, maar ook tijdens de presentatie.
 5. Vriendinnenafspraak Avondje afspreken met vriendinnen? Dan kom je al gauw in de verleiding om gezellig een glas wijn mee te drinken. Toch is het slim om het bij fris te houden, want alcohol, en vooral rode wijn, staat bekend als trigger van migraine. Net zo feestelijk in een wijnglas, maar zonder alcohol, is bronwater met vruchtensap.

Houd ’m bij de hand: de migrainekit

Op basis van meer dan 50 jaar wereldwijde ervaring met zware hoofdpijn en migraine pleit Excedrin ervoor om altijd een eerste-hulp-bij-hoofdpijn set binnen handbereik te hebben om direct in te kunnen spelen op de eerste symptomen en pijnklachten, zowel thuis als op kantoor en onderweg. Wat zit erin? Deze zeven items worden geadviseerd:

 • Hervulbaar waterflesje Water drinken voorkomt dehydratatie en verlicht hoofdpijn.  
 • Zonnebril en oordoppen Die halen de scherpe kantjes van fel licht en harde geluiden.
 • Oogmasker Soms is liggen in een donkere kamer het enige wat helpt. Is dat geen optie? Gebruik dan een slaapmasker.
 • Koptelefoon Een ‘migraine-playlist’ met rustgevende muziek helpt je om de aandacht van de pijn af te leiden.
 • Washandje Een nat washandje voor afkoeling van nek en hoofd.
 • Migraine dagboek Het bijhouden van een dagboek geeft inzicht in patronen en triggers.
 • Toilettasje of clutch Om alle items compact en casual of chique in op te bergen.
 • Pijnstillers Excedrin vermindert binnen een halfuur de ergste pijn en bijkomende symptomen en werkt minstens vier uur lang.

Kek Mama samen met Excedrin (Acetylsalicylzuur, Paracetamol en Cafeïne)

Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, bij maagpatiënten, tijdens de zwangerschap of bij inname van meer dan 15mg methotrexaat per week. Lees voor gebruik de bijsluiter. Zinc CHNL/CHXCDRN/0026/17 KOAG/KAG: 309-1117-1745

zwangerschap huid
Beeld: Pexels

Zwangere vrouwen strálen, zo wordt gezegd. Allemaal goed en aardig, maar je huid kan tijdens je zwangerschap ook voor minder prettige verrassingen zorgen. Gelukkig kun je er in de meeste gevallen gewoon wat aan doen.

Zwangerschapsmasker

Wat is het: Vooral in het tweede en derde trimester kun je last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’: dit zijn pigmentvlekken in je gezicht, veroorzaakt door hormonale schommelingen. Je gezicht maakt dan meer pigment aan, waardoor de vlekken ontstaan.

De oplossing: Om een zwangerschapsmasker te voorkomen vermijd je de zon. En áls je de zon in gaat, smeer je je in met een product met een hoge beschermingsfactor (dus factor 50 of hoger). Krijg je toch pigmentvlekken? Geen paniek, meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen een paar maanden na de bevalling.
 

Acne

Wat is het: Na je puberteit had je zelden meer een puistje, maar ineens heb je weer een hoofd vol acne. Watskeburt? Zwangerschapsacne komt vooral voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap – al biedt dat geen garantie, je kunt er ook langer door geplaagd worden. De puistjes ontstaan meestal op je gezicht, nek of decolleté. En wederom zijn hormonen de boosdoener: door het hormoon progesteron maken je talgklieren meer talg aan, waardoor de kliertjes sneller verstopt raken met de talg en dode huidcellen. Tadááá: net als in de brugklas schieten de puistjes tevoorschijn.

De oplossing: In de meeste gevallen verdwijnt de zwangerschapsacne in het tweede trimester vanzelf. Blijf je er toch last van houden, dan kun je er niet heel veel aan doen, behalve dan je huid goed schoonhouden en niet met vieze handen aan je gezicht zitten. Dus weersta de verleiding om de puistjes uit te knijpen.
 

Linea nigra

Wat is het: Hier heb je vaak niet eens echt ‘last’ van, maar het is wel een opvallende verandering van je huid. Eerst ontstaat er een witte lijn die van je navel tot het schaambeen loopt. Over het algemeen zie je deze lijn amper. Maar in het tweede trimester wordt deze lijn steeds donkerder van kleur, waardoor hij wel meer gaat opvallen.

De oplossing: De vraag is of je er wel iets aan wilt doen, het is niet echt een ‘probleem’. Bovendien kun je er weinig aan doen en verdwijnt de linea nigra binnen een paar maanden na de zwangerschap vanzelf.

 

Lees ook
Goed om te weten: alles over je gewicht tijdens de zwangerschap >

 

Zwangerschapsjeuk

Wat is het: Sommige vrouwen worden er he-le-maal krankjorum van tijdens de zwangerschap: de continue jeuk. Meestal beperkt de jeuk zich tot een bepaald lichaamsdeel: vaak de buik omdat je huid hier het meest uitrekt door de groei van je baby, of de borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook over je hele lijf jeuk krijgen.

De oplossing: Een droge huid zorgt voor nóg meer jeuk. Zorg dus voor een goed gehydrateerde huid en smeer je elke dag in met een vocht inbrengende lotion. Ook warmte veroorzaakt een kriebelende huid, dus kleed je niet te warm aan. Draag het liefst luchtige, katoenen kleding. En het is een grote uitdaging, maar probeer niet te veel te krabben. Daar krijg je namelijk nóg meer jeuk van.
 

Moedervlekken

Wat is het: Ineens valt het je op: die oude, vertrouwde moedervlek op je arm is ineens groter en donkerder geworden. Tijdens je zwangerschap kunnen moedervlekken dikker en donkerder worden, ook kunnen er ineens nieuwe moedervlekken ontstaan. Je tepelhof wordt ook iets donkerder van kleur en er ontstaan soms bultjes. Dit zijn de klieren van Montgomery. Hieruit komt een olieachtige vloeistof die jouw huid soepel houdt en uitdroging van je tepels voorkomt.

De oplossing: Hier kun je niets tegen doen. Maar hou veranderende moedervlekken goed in de gaten en ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt.
 

Striae

Wat is het: Een van de bekendste en beruchtste zwangerschapskwaaltjes: striae, oftewel: die witte strepen op je buik, rug of bovenbenen (maar meestal op de buik, want daar krijgt je huid het meest te verduren). Striae ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap in een rap tempo wordt uitgerekt. Hierdoor komen er onderhuidse scheuringen, die vervolgens als roodpaarse strepen zichtbaar worden op je buik.

De oplossing: Helaas is hier niet echt iets aan te doen. Sommige vrouwen krijgen er wel last van, anderen niet. Er wordt beweerd dat leeftijd een rol speelt: oudere moeders zouden er minder snel last van krijgen dan jongere moeders bij wie de huid nog strakker is (waardoor het sneller scheurt). Er zijn een hoop smeersels en oliën op de markt die beweren striae tegen te gaan, maar de werking daarvan is nog niet wetenschappelijk bewezen.
 

Rode uitslag

Wat is het: Zo’n 1 op de 250 zwangere vrouwen krijgt er last van: PUPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit komt meestal voor bij een eerste zwangerschap. Deze jeukende huiduitslag bestaat uit rode, op netelroos lijkende bultjes. Soms zie je ook blaasjes of ronde plekken. De uitslag begint vaak op de buik, rond de navel, en breidt zich dan uit over je billen, borsten en armen.

De oplossing: Een mentholgel of corticosteroïd crème kan verlichting bieden. In heel ernstige gevallen wordt een Prednison-kuur voorgeschreven. De uitslag en bijbehorende jeuk kan je tot waanzin drijven, maar gelukkig verdwijnt de uitslag vanzelf na de bevalling.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

feiten-fabels-huidverzorging

Crème die de huid verstevigt of rimpels in je gezicht wegpoetst bestaat niet, zegt dermatoloog Elian Brenninkmeijer (foto onder). In dit interview maakt ze een eind aan deze fabels én vertelt ze hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen.

“We zijn onze huid altijd maar aan het reinigen, maar we moeten het juist meer voeden”, vertelt ze.

 

Maar hoe dan?
“Door erachter te komen welke verzorging past bij jouw huidtype en huidstructuur. De droge huid heeft meer baat bij een dag- en nachtcrème (op basis van olie), maar toch moet de vette huid ook dag en nacht verzorgd worden. Kies altijd voor een natuurlijke crème met een goede zonnefilter: je huid neemt al genoeg schadelijke stoffen op van buitenaf, dus waarom zou je je huid uberhaupt vol smeren met schadelijk spul als minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen of harde chemicaliën?”

 

En welke ingrediënten zijn juist top?
“Ingrediënten die je huid hydrateren en beschermen, met een goede SPF (sun protection factor) bijvoorbeeld. Let er altijd op in welke volgorde de ingrediënten op het etiket staan. Soms wordt er gezegd dat er iets in zit, maar als dit 0,001 procent is heb je er niets aan. Bewaar je producten trouwens altijd zorgvuldig, bijvoorbeeld op een donkere plek. Zodra er licht en zuurstof bij komt veranderen de werkzame stoffen.”

 

Is een peperdure crème altijd goed?
“Hoeft niet. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van het product. Wil jij je huid op een normale manier beschermen van buitenaf, hoef je niet per se een extreem dure crème te kopen. De ingrediënten en hoeveelheid die worden gebruikt, bepalen uiteindelijk de kwaliteit en prijs. Je hoeft overigens ook niet alles te geloven wat op het etiket staat: je betaalt indirect ook voor de marketingkosten.”

 

Wat bedoel je hiermee?
“Crème die de huid verstevigt of rimpels in je gezicht wegpoetst bestaat niet. Naarmate je ouder wordt krijg je nu eenmaal minder volume in de huid. Dit zit deels in je DNA en is genetisch bepaald, maar ook de levensstijl speelt hierin een belangrijke rol. Naast je huid goed te hydrateren en beschermen kun je verder dus weinig doen tegen rimpels.”

 

Moeders hebben geen uren de tijd om in de badkamer te staan. Hoe kun je je huid dan toch zo goed mogelijk verzorgen?
“Raar maar waar: water droogt de huid uit. Met name door een warme douche lost het natuurlijke vetlaagje op de huid op. Daarnaast kunnen zeepresten in hard water niet goed oplossen, waardoor deze achterblijven op de huid en wederom je huid uitdrogen. Douche daarom maximaal tien minuten, niet met schuimproducten maar met olie. Wil je toch graag in bad? Ondersteun je huid dan met een badolie en een voedende bodylotion achteraf.”

We waren bij Kek Mama al fan van de pure Naïf-producten voor kinderen. Dus we zijn helemaal blij dat er nu ook zo'n mooie reeks is voor vrouwen: bodylotion, scrub, showergel, handcrème, shampoo, conditioner, cleanser, dag- en nachtcrème. De producten van Naïf zijn zo puur mogelijk en bevatten geen minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen of harde chemicaliën.