Voorheen gooide je wat jurkjes, je slippers en een bikini in je koffer als je op vakantie ging, maar met een kind vergt dat een andere aanpak. Dit neem je mee als je op vakantie gaat met je baby.
Lees verder onder de advertentie
In de handbagage
Neem een luiertas mee met daarin luiers, billendoekjes, speeltjes, schone rompers en een extra setje kleding – je weet immers maar nooit. Ook een fopspeen is aan te raden – in het vliegtuig kan je baby last krijgen van de oortjes. Als je borstvoeding geeft, heb je natuurlijk je voeding automatisch mee. Er gelden strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig, maar voor babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt: vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in je handbagage, mits je met een baby reist. Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid boven de 100 millimeter komt. Controleer daarom bij de luchtvaartmaatschappij of je aan boord water kunt laten koken.
Lees verder onder de advertentie
Als je op stap gaat
Lekker, jullie zijn er! Zorg ervoor dat je een draagzak en/of een buggy bij je hebt voor als jullie lekker op pad gaan. Ook dan is het handig om een luiertas mee te nemen zodat je je kind kunt verschonen of verkleden. Neem ook voeding mee en vergeet vooral de zonnebrandcrème en een lekkere wikkeldoek voor als het ’s avonds afkoelt.
Ook naar het strand neem je weer de basisbenodigdheden mee (luiers, doekjes, voeding, speen). Neem een parasol mee zodat jullie lekker in de schaduw kunnen zitten. Een zonnehoedje is ook aan te raden, en smeer je baby regelmatig in. Kan jouw baby al zelfstandig zitten? Dan maak je ‘m vast dolblij met een emmer en schepje.
Lees verder onder de advertentie
Speelgoed
Het is verleidelijk om maar de hele speelgoedmand mee te nemen op vakantie, maar handig is dat niet. Kies een paar dingen uit: uiteraard moet het favoriete knuffelbeest mee, net als een paar leuke (knisper)boekjes, een babypuzzel en eventueel de iPad met babyfilmpjes.
Babyvoeding
In de meeste Europese landen kun je prima babyvoeding zoals potjes Olvarit en poedermelk kopen, zeker toeristische plaatsjes zijn daarop ingesteld. Maar wil je op veilig spelen, dan neem je gewoon een voorraad van thuis mee (goed inpakken wegens knoei- en lekgevaar).
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).