Zwemleraren luiden de noodklok. Ze maken zich massaal zorgen om de gezondheid van kinderen. Zo zouden ze steeds vaker een slechte conditie hebben. Ook gaat hun motoriek achteruit en hebben ze vaker overgewicht, aldus de zwemleraren.
Lees verder onder de advertentie
Voor de leraren is dat flink nadelig, want leerlingen hebben hierdoor vaker meer zwemlessen nodig en dat willen zwembaden niet altijd betalen.
Zwemleraren maken zich zorgen
Het beklag van de zwemleraren komt niet uit de lucht vallen. Al in 2018 constateerden het Mulier Instituut en de Onderwijsinspectie dat basisschoolleerlingen minder fit, minder krachtig en motorisch minder vaardig zijn. Hoe dat komt? Omdat ze minder buitenspelen, bleek uit het onderzoek. Vooral bij kinderen die in de grote stad wonen, is dat aan de hand. Zwemcoördinator Jan Pott ziet ook dat kinderen minder fietsen: “Ouders zijn heel erg druk. Ze brengen hun kind even met de bakfiets of auto. Niet alleen naar zwemles, maar ook naar school.” Ook hebben kinderen steeds vaker e-bikes.
Lees verder onder de advertentie
Slechtere conditie en motoriek
Ook Jan Plat van Bewegen Werkt vertelt aan het AD dat buitenspelen cruciaal is: “Balletje trappen, klimmen, klauteren, vallen en weer opstaan. Dan ontwikkel je een goede motoriek. Wat we tegenwoordig zien is dat het aantal botbreuken bij kinderen die vallen, toeneemt doordat ze niet de juiste motoriek hebben om een val af te wikkelen.”
Lees verder onder de advertentie
Bang om in het water te springen
Zwembadmanager Robin van Dreumel ziet dat ook terug. Zo durven kinderen steeds vaker niet in het water te springen: “Ze vinden het eng, hebben minder feeling met duiken. Alsof ze in speeltuinen minder geoefend hebben met springen.” Zwembaden maken zich zorgen, omdat ze niet altijd in staat zijn op te draaien voor de kosten die bij extra zwemlessen komen kijken. Eerder schreven we al dat steeds minder kinderen hun zwemdiploma haalt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.