Viral: veroorzaken AirPods een hersentumor bij jouw tiener (of jezelf)? Experts leggen uit hoe het zit

airpods muziek oordopjes Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Een filmpje op Instagram zorgt voor onrust: volgens een ‘natural-minded mama’ zijn AirPods net mini-magnetrons die je direct naast je hersenen plaatst. De straling zou enorm schadelijk zijn. Klinkt heftig. Maar hoe zit het echt?

Lees verder onder de advertentie

Een populaire influencer postte een video waarin ze waarschuwt voor het dragen van AirPods. “Stop ermee”, zegt ze. “Het is alsof je een magnetron naast je hoofd draagt.” In het filmpje laat een onbekende man met veel bombarie zien hoe bluetoothstraling schadelijk zou zijn voor hersenen, weefsels en zelfs het DNA.

Lees verder onder de advertentie

Met dramatische beelden (zoals iemand met een echte magnetron op haar hoofd) en losse screenshots van ‘wetenschappelijke’ artikelen, worden verbanden gelegd met ADHD, Alzheimer en hersentumoren. Niet bepaald geruststellend dus. Maar… klopt het eigenlijk wel?

Wat zeggen échte experts?

Wacht heel even voordat je je draadloze oordopjes de prullenbak in smijt. Professor Nicholas Jordan van de Universiteit van Michigan geeft namelijk aan dat het anders zit. “Ja, AirPods gebruiken dezelfde frequentie als een magnetron – net als je mobiel, je wifi en je babyfoon. Maar het gaat niet om frequentie, het gaat om vermogen. En dat is bij AirPods zó klein, dat het geen enkel gevaar vormt.”

Lees verder onder de advertentie

Een magnetron straalt tot 1.200.000 keer meer vermogen uit dan een Bluetooth-oortje. De energie van AirPods is simpelweg niet sterk genoeg om schade aan te richten. Ook neurochirurg dr. Betsy Grunch is duidelijk: “Bluetooth-oortjes zenden geen schadelijke straling uit. Er is geen enkel bewijs dat ze je DNA beschadigen of kanker veroorzaken. Dit soort filmpjes is puur bedoeld om angst aan te jagen.”

Waarom gaan zulke filmpjes dan zo snel viral?

Volgens neuropsycholoog dr. Sanam Hafeez komt dat door iets dat we allemaal onbewust doen: bevestigingsvooroordeel. We geloven sneller informatie die aansluit bij wat we al denken of voelen. En op social media krijg je vervolgens nóg meer van dat soort berichten te zien, waardoor je steeds meer in een eenzijdige bubbel terechtkomt.

Lees verder onder de advertentie

“Als iets vaak gedeeld wordt, denken we al snel dat het wel waar móet zijn”, zegt Hafeez. “En als het ook nog gepaard gaat met heftige beelden en muziek, worden onze emoties aangesproken voordat we echt kritisch kunnen nadenken.”

De conclusie?

Nee, je AirPods veroorzaken geen hersenschade. En nee, het is niet alsof je je hoofd in een magnetron steekt. Maar wat wél schadelijk kan zijn, is het klakkeloos geloven van alles wat je op social media ziet.

Waar je je ook zorgen om moet maken, is deze nieuwe, zorgwekkende trend onder tieners: dusting. Je leest er hier alles over.

Bron: Scary Mommy

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken