Lopen de sportschema’s van kinderen uit de hand? In een TikTok die viral gaat vraagt een moeder zich af of het trainingschema van haar zevenjarige nog normaal is. Blijft recreatief sporten nog leuk op deze manier?
Lees verder onder de advertentie
Overvolle agenda’s door sporttrainingen: hoe houdt je het leuk?
“Trainingen van maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 én nog een wedstrijd op zaterdag – is dit normaal?”, vraagt Amerikaanse moeder CC van het TikTok-account @theflockingbennetts zich af. Ze raakt met haar TikTok een gevoelige snaar bij ouders en dit leidde tot honderden reacties van ouders die hun eigen ervaringen deelden. In de reacties deelden ouders gemengde meningen op jeugdsportschema’s.
Lees verder onder de advertentie
Allieoope: “Wij hebben 1 dag per week, 1 uur. Twee dagen zou genoeg zijn.”
lew_0516: “Recreatieve voetbal/cheer is 4 dagen per week plus zaterdagwedstrijden. Dat is veel maar ze vinden het leuk.”
@Noelle: “Recreatieve sporten hebben maximaal 1-2 uur per week nodig. We houden 5 dagen per week over voor competitieve sporten.”
@Kimeco: “Dit klinkt als een coach die recreatie probeert om te zetten in competitie-training. Eén training, één wedstrijd per week is redelijk.”
@Dee3: “Het is niet te veel voor de kinderen. Ik denk dat het te veel is voor jou.”
De reacties onder de TikTok laten een spanning zien die veel ouders voelen: de balans vinden tussen de sportschema’s van hun kinderen en hun eigen welzijn.
De wetenschap ondersteunt de zorgen die in de video van CC worden geuit. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het overplannen van kinderen met buitenschoolse activiteiten kan leiden tot hogere niveaus van stress en angst. Waarbij zelfs na een bepaald punt lagere cijfers op school het gevolg kunnen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kies voor een gezonde gezinsdynamiek
Experts benadrukken dat ouders zich vrij moeten voelen om te kiezen voor lichtere trainingschema’s of zelfs sportactiviteiten helemaal over te slaan als dat de gezinsdynamiek ten goede komt. Rusttijd is cruciaal voor de emotionele en fysieke gezondheid van kinderen. Houd dat in je achterhoofd bij het kiezen van een sport met bijbehorende trainingsschema.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
De gezondheid van de ouder doet er ook toe
Aan een gehaaste, uitgeputte ouder die heen en weer sjeest van training naar training heeft je kind ook niks. De TikTok van CC werpt een gezonde vraag op en herinnert ons ouders eraan dat het ondersteunen van onze kinderen niet betekent dat we onszelf opofferen.
Lees verder onder de advertentie
Wij zijn benieuwd hoe jij dat ervaart: heeft jouw kind een redelijk aantal sporttrainingen en wedstrijden per week of loopt het uit de hand?
Benieuwd naar de TikTok die dit gesprek op gang bracht? Bekijk hem hieronder.
Wij zijn benieuwd naar jouw mening: is het een goed idee om kinderen zelf hun sport te laten uitkiezen? Of kunnen ouders dit beter doen? Dit vinden Kek Mama lezeressen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]