Holy peanut: zo verklein je het risico op een pinda-allergie bij je kind, aldus experts

pinda-allergie Beeld: Canva
Maaike Van Eijk
Maaike Van Eijk
Leestijd: 3 minuten

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je baby voor het eerst een hapje wil geven: pindakaas. Toch blijkt dat juist dat een slimme zet kan zijn. Nieuwe inzichten laten zien dat een likje pindakaas op jonge leeftijd niet alleen lekker is, maar ook levenslang verschil kan maken.

Lees verder onder de advertentie

En het mooie? Kinderartsen kunnen met een paar simpele hulpmiddelen ouders beter begeleiden om die stap met vertrouwen te zetten.

Pinda-allergie

Het gebruik van gemakkelijk te implementeren hulpmiddelen door kinderartsen (zoals trainingsvideo’s, herinneringen in het medisch dossier en informatieve folders) om zich te houden aan de bijgewerkte richtlijnen voor allergiepreventie, kan leiden tot een lagere kans dat kinderen een pinda-allergie ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Het onderzoek concludeerde dat het ondersteunen van kinderartsen met training, herinneringen in het elektronisch medisch dossier en educatief materiaal voor ouders hun vermogen om gezinnen te adviseren over de vroege introductie van pinda’s aanzienlijk verbeterde.

Verminderd risico

Vroegtijdige introductie van pindaproducten in het dieet van een baby verminderde het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie met 80 procent, aldus het onderzoek, verwijzend naar bevindingen uit 2015 van een klinische studie in het Verenigd Koninkrijk.

ABC News-hoofd medisch correspondent Tara Narula was maandag te gast bij Good Morning America om de bevindingen toe te lichten. “Deze studie onderzocht: ‘Als we zouden ingrijpen in de kinderpraktijk (met videotrainingen, folders voor ouders, voorlichting via het elektronisch medisch dossier en ook controle op eczeem), zouden we dan de voorlichting kunnen verbeteren?’”

Lees verder onder de advertentie

Voedselallergieën treffen 8 procent van de kinderen in de VS, en iets meer dan 2 procent daarvan heeft een pinda-allergie. Dat percentage is flink gestegen sinds eind jaren negentig. “Vroeger was het zo dat als je bang was dat je kind een pinda-allergie zou ontwikkelen, je ze helemaal geen pinda’s gaf tot ze ouder waren”, zegt Narula.

Lees verder onder de advertentie

Baanbrekend

Volgens haar heeft een baanbrekend onderzoek uit 2015 daar verandering in gebracht. Toen bleek namelijk dat eerdere blootstelling van kinderen met een hoger risico (tussen de vier en zes maanden oud) het risico op een pinda-allergie met meer dan 80 procent kan verlagen. “Hoewel de richtlijnen sinds 2017 zijn veranderd, zien we nog steeds dat ongeveer 20 tot 30 procent van de kinderartsen deze richtlijn over vroege blootstelling alleen maar promoot”, aldus Narula.

Lees verder onder de advertentie

Juiste voorlichting

De nieuwste bevindingen tonen aan dat extra begeleiding werkt: in praktijken waar artsen meer ondersteuning kregen, kreeg 84 procent van de gezinnen de juiste voorlichting, tegenover slechts 35 procent zonder hulpmiddelen.

“Omdat kinderartsbezoeken op vier en zes maanden zo druk zijn, is deze ondersteuning cruciaal om ervoor te zorgen dat gezinnen duidelijke richtlijnen krijgen”, zegt Ruchi Gupta, hoofdauteur van de studie. “We hopen dat deze gesprekken ouders het vertrouwen zullen geven om pindaproducten vroeg te introduceren. We willen de trend van toenemende voedselallergieën in de VS omkeren door middel van preventie.”

Lees verder onder de advertentie

Let op: Kek Mama is geen arts. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige of arts

Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor. Je leest het hier.

Bron: NIH

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken

Facebook Twitter Whatsapp E-mail