Je wist dat je moe zou worden. Maar dit heftige slaaptekort? Slapen met een baby is als een loterij: soms win je een dutje van drie uur, soms lig je bij het ochtendgloren nog te googelen of het normaal is dat je baby een uurtje slapen al prima vond voor de hele nacht.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig: je bent niet alleen. En nee, het hoeft niet altijd zo te blijven. We geven je zeven eerlijke én haalbare slaaptips voor het eerste jaar met je baby.
1. Doe de nachtshifts om en om
Met stip op een, dit is de beste tip. Als je een partner hebt: maak afspraken. Wie doet welke nacht? Of wissel per voeding. Zoek uit wat werkt voor jullie, maar zorg ervoor dat jullie allebei af en toe wél een nacht kunnen doorslapen, of op zijn minst een paar uur achter elkaar. Teamwork, baby. En als je borstvoeding geeft: overweeg afgekolfde melk, zodat je ook eens een blok slaap pakt.
Lees verder onder de advertentie
2. Slaap als de baby slaapt (en negeer die wasmand)
Ja, we weten het: het is een cliché. Maar ook clichés zijn er met een reden. Laat die rommel gewoon even liggen en kruip erbij als je baby dut. Of dat nou ’s ochtends is of om drie uur ’s middags. Slapen gaat nu voor alles.
Nee, je hoeft geen verse muffins te bakken voor het kraambezoek. En je baby hoeft ook niet in een matching outfit op Instagram. Goed genoeg is écht goed genoeg. Energie bewaren = overleven en dat is het enige wat telt met deze mate van slaaptekort.
4. Zet je telefoon uit (of op vliegtuigstand)
Voor je het weet scrol je eindeloos door slaapforums en TikToks over “zelfstandig doorslapen in 3 dagen”. Laat het los. Sluit je ogen. Gun je brein rust. Scrollen door social media voelt misschien als rust, maar zo ervaart je brein dat niet. Die is juist heel actief vanwege prikkels. Als echt even slapen niet lukt, kan je beter een boek lezen dan gaan doomscrollen.
Lees verder onder de advertentie
5. Investeer in een goede slaapomgeving
Voor jezelf én voor je baby. Denk: verduisterende gordijnen, een white noise-apparaatje, en een goed matras. Of simpelweg: een fijn kussen dat je hoofd opvangt na die vierde nachtvoeding van de nacht. Comfort is everything.
6. Plan rustmomenten – ook overdag
Als het goed voelt om de zorg voor je baby even over te dragen aan iemand anders: vraag iemand (je moeder, vriendin, buurvrouw) om even op te passen. Ook al is het maar een uurtje. En ga dan niet opruimen, je mail doen, wasjes draaien of wat dan ook. Ga liggen. Gewoon liggen.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
7. Weet: het is een fase (echt waar)
Een dooddoener, maar het is waar. Als het voelt alsof je nóóit meer zal slapen, onthoud dan: ook deze fase gaat voorbij. Voor je het weet, slaapt je baby toch ineens langere stukken aaneen. En als je na een paar jaar terug kijkt, lijkt het allemaal niet meer zo onoverkomelijk als het nu voelt. Het komt goed!
Lees verder onder de advertentie
Slaapgebrek is geen badge of honor
Moederschap is geen wedstrijd in wie het meest uitgeput is of wie er de meeste ballen kan hooghouden ondanks de vermoeidheid. Dus: neem hulp aan, vraag om steun, en claim dat middagdutje zonder schuldgevoel. Jij bent óók belangrijk en jouw baby heeft niks aan jou als je het niet meer volhoudt door het slaaptekort.
Lees verder onder de advertentie
Redacteur Marloes deelde haar gouden tip om het heftige slaaptekort tijdens de tropenjaren door te komen. Je leest het hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).