Toen de kleinste baby ter wereld, Bilal, ter wereld kwam, dachten artsen niet dat hij het zou overleven. Hij woog slechts 8 ons (!) – ongeveer evenveel als een smartphone – en werd geboren na slechts 23 weken zwangerschap. Hoe gaat het nu met de kleinste baby ter wereld?
Lees verder onder de advertentie
Bilal is de jongste van een vijfling – een zeldzaamheid op zich. Maar dat maakte zijn situatie alleen maar complexer. Omdat alle vijf de baby’s extreem prematuur waren, gaven artsen ze slechts een kans van 10% om het te overleven. Voor Bilal, de kleinste van het stel, leek die kans nog kleiner. Zijn moeder, Hawa Muhammad, vertelt op CBS: “Na de geboorte leefden we per uur en door de genade van God is hij hier.”
Lees verder onder de advertentie
365 dagen op de NICU
Bilal bracht zijn eerste levensjaar volledig door op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) van ziekenhuis Children’s Minnesota. De beelden uit zijn beginperiode zijn hartverscheurend én hoopgevend tegelijk: een minuscule baby omringd door draden, beademingsslangen en toegewijde artsen die weigerden op te geven. Elke dag was een strijd, maar Bilal gaf niet op. En die strijd wierp vruchten af. Precies een jaar na zijn geboorte mocht hij eindelijk frisse lucht inademen – buiten de ziekenhuisdeuren.
Dr. Thomas George, medisch directeur van neonatologie, noemt het een historische gebeurtenis: “Dat alle vijf het overleefden en dat Bilal het tot dit punt heeft geschopt, is oprecht een medisch wonder.” Het is meer dan tien jaar geleden dat het ziekenhuis een vijfling verzorgde – en nooit eerder kregen ze te maken met een baby die zó klein en kwetsbaar was bij geboorte.
Lees verder onder de advertentie
Home sweet home
Op zijn eerste verjaardag was het eindelijk zover: Bilal mocht naar huis, waar zijn vier broertjes en zusjes hem opwachtten. Zijn moeder straalt: “Ik ben vandaag heel blij omdat mijn kinderen en ik gezond zijn en naar huis gaan.” De NICU vierde het feest mee. Niet alleen uit liefde voor Bilal, maar ook uit diepe bewondering voor moeder Hawa, die het afgelopen jaar al haar tijd, energie en moederhart verdeelde over vijf pasgeboren kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Dus hoe gaat het nu met de kleinste baby ter wereld? Bilal herinnert ons eraan dat hoop, wetenschap en moederliefde samen bergen kunnen verzetten. Welkom thuis, sterke Bilal!
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).