Wanneer je probeert om zwanger te raken, wil je er natuurlijk alles aan doen om de kansen te vergroten. Er zijn veel dingen die invloed hebben op je vruchtbaarheid of de kans om zwanger te raken, maar wist je dat glijmiddel er daar één van is?
Lees verder onder de advertentie
Veel stellen gebruiken glijmiddel tijdens de seks, het is een fijn hulp middel voor vrouwen die last hebben van een droge vagina bijvoorbeeld. Toch moet je oppassen met glijmiddelen als je probeert zwanger te raken. De meeste glijmiddelen hebben namelijk een zaaddodend effect.
Lees verder onder de advertentie
Het effect van glijmiddel op de kans om zwanger te worden
Wist je dat iets schijnbaar onschuldigs als glijmiddel invloed kan hebben op je kansen om zwanger te worden? Wij vertellen je er alles over.
Glibberige feiten
Uit onderzoek blijkt dus dat de meeste glijmiddelen – en zelfs speeksel! – zaadcellen vertragen, stoppen, of zelfs doden. Deze glijmiddelen bevatten ingrediënten waar de zaadcellen moeilijk doorheenkomen, daardoor is de kans kleiner dat ze de baarmoederhals bereiken om de eicel te bevruchten. Ook kunnen deze ingrediënten de levensvatbaarheid van de zaadcellen verminderen, dus zelfs de zaadcellen die wel het wel lukt om door het glijmiddel heen te komen, zijn niet zo levensvatbaar wanneer ze daadwerkelijk de eicel bereiken.
Lees verder onder de advertentie
Welk ingrediënten in glijmiddelen wil je vermijden?
Er zijn bepaalde ingrediënten die iedereen zou moeten vermijden in hun glijmiddel: Glycerine, smaakstoffen, elk type suiker, vaseline, conserveermiddelen zoals parabenen, propyleenglycol, benzocaïne (heeft een verdovende werking) en antibacteriële ingrediënten zoals chloorhexidinegluconaat. Dit zijn namelijk allemaal potentieel irriterende of giftige stoffen.
Lees verder onder de advertentie
Maar als je probeert zwanger te worden, zijn er extra ingrediënten om je glijmiddel op te checken: siliconen en – uiteraard – sperma-dodende middelen (spermicide), soms vermeld als nonoxynol-9 of N-9.
Welk glijmiddel kun je wel gebruiken als je zwanger wil worden?
Het beste glijmiddel dat er is als je zwanger wilt worden, is jouw eigen vaginale vocht. Dit is namelijk de beste en natuurlijkste omgeving voor sperma. Wil je toch graag glijmiddel gebruiken? Let dan op de volgende punten:
Het glijmiddel mag geen schadelijke ingrediënten zoals siliconen of petroleum bevatten.
De pH-waarde moet overeenkomen met die van sperma en cervicale vloeistof (ongeveer 7, of neutraal). Veel glijmiddelen zijn licht zuur om overeen te komen met het pH-niveau van de vagina (3,8-4,5).
Het moet een glijmiddel zijn op waterbasis.
Goed om te weten: glijmiddel vervangen door oliën of speeksel is geen goed idee. Naast dat er meer kans is op irritatie van de vagina, hebben speeksel en veel oliën óók een negatieve invloed op de levensvatbaarheid van sperma.
Lees verder onder de advertentie
Waarschuwing: glijmiddel is géén betrouwbaar anticonceptiemiddel. Gebruik altijd een officieel anticonceptiemiddel zoals, de pil, een spiraaltje of condooms als je niet zwanger wilt worden.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).