40 weken zwanger. Je bent moe, opgeblazen, hebt vijf keer op een dag valse hoop (“was dit een wee?”) en je Googelt voor de tigste keer: “Hoe breng ik een bevalling op gang?”
In een viral video zie je Lizzy op straat – 40 weken zwanger – een poging doen tot sprinten. De tekst in beeld: “You saw a TikTok that says sprinting induces labor”. Ze trekt een sprintje (oké, meer een vastberaden drafje), en schrijft er droog bij: “Spoiler – it worked.”
Als kers op de taart zie je haar man haar nadoen in een komische waggelsprint. Lief, hilarisch, en o zo herkenbaar.
Sprinten om de bevalling op gang te brengen? Laten we het maar meteen zeggen: nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat sprinten de bevalling op gang helpt. Sterker nog, artsen raden meestal af om ineens wild te gaan bewegen als je dat de hele zwangerschap niet hebt gedaan.
Wat dan wél een beetje kan helpen? Zachte bewegingen. Denk aan wandelen, wat lichte squats, yoga, curb walking (ken je dat? Dat je één voet op de stoep zet en de ander op straat en zo gaat lopen). Niet erg glamoureus, wel veiliger dan een sprintje trekken.
Waarom zweren zoveel moeders bij ‘bevallen door wandelen’?
Omdat het lijkt te werken. Veel moeders zeggen dat ze na een stevige wandeling ineens weeën kregen. Maar eerlijk is eerlijk: je lichaam moet er wel al klaar voor zijn. Die beweging is dan net dat zetje wat het nodig had – niet de hoofdoorzaak.
Bovendien maakt beweging endorfines en oxytocine aan, en laat dat nou net het ‘weeënhormoon’ zijn. Maar nogmaals: we hebben het hier over rustig bewegen. Niet Usain Bolt’ing in je derde trimester.
Wat kan er dan wél helpen (een beetje)?
Nipple stimulation – Ja, het klinkt sexy, maar dit is serieus onderzocht. Het kan helpen oxytocine aan te maken, maar wel onder begeleiding.
Seks – Sperma bevat prostaglandines die de baarmoedermond kunnen ‘rijpen’. En een orgasme = ook samentrekkingen. Dus… waarom niet proberen? Kwaad kan het in ieder geval niet, am I right?
Dadels en frambozenbladthee – Sommige kleine studies zeggen dat het kan helpen bij een soepelere bevalling, maar de wetenschap is nog niet geheel overtuigd. Maar wederom: kwaad kan het niet.
Conclusie?
Die TikTok-sprint van Lizzy was geweldig – en ja, ze beviel daarna – maar het was waarschijnlijk puur toeval. Haar lichaam was er gewoon klaar voor en dat drafje gaf het laatste zetje.
Maar eerlijk is eerlijk: als je 40 weken zwanger bent, probeer je alles. En als je de 40 weken passeert, zijn er al helemaal geen grenzen meer aan. Een wandelingetje, seks, een pot thee en een beetje wiebelen op een yogabal? Helemaal prima. Als het niet werkt, heb je in elk geval iets om later om te lachen.
Lees verder onder de advertentie
Over sprinten gesproken… Wist je dat moeders massaal stoppen met sporten na de bevalling, en vaders niet? Hoe dat komt lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.