Voor veel jonge moeders is sporten na de bevalling een grote uitdaging. Uit een studie van het Mulier Instituut blijkt dat vrouwen in het eerste jaar na de geboorte van hun kind bijna twee keer (!) zo vaak stoppen met sporten als mannen. Hoe kan het dat het onze wederhelften wel lukt om te blijven sporten en bij ons niet?
Lees verder onder de advertentie
Voor veel stellen de realiteit: de man die na (of tijdens) de kraamperiode weer zijn wekelijkse sportroutine oppakt, terwijl de vrouw bij de baby blijft. En na weken, zelfs maanden niet lukt om haar wekelijkse sportklasje op te pakken. Hoe kan dit? Onderzoeksinstituut Mulier deed hier onderzoek naar. Wat blijkt? Tijd vrij kunnen en ‘mogen’ maken en maatschappelijke verwachtingen rond het moederschap spelen hierbij een belangrijke rol, blijkt uit hun onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Twee keer vaker dan mannen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen in het eerste jaar na de geboorte van hun kind bijna twee keer zo vaak stoppen met sporten als mannen. Tijdgebrek, verminderde motivatie, onvoldoende steun, veranderde prioriteiten en fysieke klachten na de bevalling spelen hierbij een rol. Daarnaast voelen veel moeders zich primair verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding, wat het lastig maakt om tijd voor zichzelf in te plannen. Herkenbaar?
Lees verder onder de advertentie
Maatschappelijke verwachtingen en tijdsdruk
Mulier instituut deed verder onderzoek naar hoe gendernormen het sportgedrag van vrouwen beïnvloeden, vooral na de geboorte van hun eerste kind. De heersende maatschappelijke opvattingen over het moederschap dragen bij aan het gevoel van verantwoordelijkheid dat moeders ervaren.
“Daardoor is de verwachting dat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding nog steeds primair bij de moeders ligt”, zegt Mirjam Stuij, onderzoeker bij Mulier. Deze verwachtingen, gecombineerd met een druk gezinsleven en werkverplichtingen, maken het voor moeders moeilijk om tijd vrij te maken voor sport. In het onderzoek gaf 16 van de 22 moeders aan dat ze minder sporten dan voordat ze een kind hadden. Vijf moeders bleven evenveel sporten.
Wat kunnen we doen om die drukke agenda’s en gezinsleven tegen te gaan en ondanks de maatschappelijke verwachtingen dat we altijd bij ons kind moeten zijn toch te gaan sporten na de bevalling? Het Mulier Instituut adviseert moeders om hun agenda’s goed af te stemmen met hun partners om tijd vrij te maken voor sport.
Lees verder onder de advertentie
Daarnaast kan het helpen om onder begeleiding, bijvoorbeeld in teamverband, weer een sportroutine op te bouwen. Dus pak die gezinsagenda erbij en claim je sportavond. Zoek een sportmaatje of zoek een fijn sportklasje dat gespecialiseerd is in sporten voor postpartum moeders. Kom op mama’s, go for it!
Moeite met tijd voor jezelf claimen als moeder? Hier vind je 5 selfcare tips voor moeders waardoor het wel gaat lukken.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.