Zo komen jij en je partner tot de beste taakverdeling thuis

01.05.2019 09:03
beste rolverdeling thuis Beeld: Shutterstock

Uit de Kek Mama jubileum-enquête blijkt dat zo’n 80 procent van de huishoudelijke taken neerkomt op de moeders. Wij vroegen relatiedeskundige Roefke Carmiggelt om tips, want hoe kom je tot een goede taakverdeling thuis?

Haar belangrijkste advies: “Mijd bevelshuishouding.”
 

Behoefte

“Werk niet met lijstjes waar je vervolgens een krul achter zet”, legt Carmiggelt uit. “Luister en kijk naar de behoefte van een ander. Kan je man de ene dag wat hulp gebruiken bij het ordenen van de administratie, vindt-ie het misschien volgende week wel fijn om een goed gestreken overhemd klaar te hebben liggen. En dat geldt omgekeerd net zo goed.” 
 

‘Dat is mijn onderbroek niet’

Stem niet alles tot in het extreme met elkaar af. Als je goed om je heen blijft kijken en ziet waar je kunt helpen, kom je tot de beste sfeer thuis: “Jullie kinderen leren zo gelijk dat zij ook spullen opruimen die níet van hen zijn. Op deze manier voorkom je ‘Vandaag heb ik geen afruimdienst, dus ik blijf lekker zitten’ of ‘Nee, ik ruim dat niet op want dat is mijn onderbroek niet’.”
 

Lees ook
8x zo betrek je jouw kind spelenderwijs bij het opruimen >

 

Geen orders uitdelen

Ook is het de toon die de muziek maakt, vindt de relatiedeskundige: “Deel geen orders uit, maar spreek vanuit (daar is-ie weer) je behoefte. Voorbeeld? Zeg niet ‘Ga jij eens even de was doen, ga jij opruimen’, maar vertel rustig: ‘Als jij straks de droger doet, zijn we sneller klaar en kunnen we gezellig…’ nou ja, zo dus. Leer mensen, niet alleen je partner, maar ook jullie kinderen, te ontdekken wat het voordeel is van helpen.”
 

Stofzuigen

Als laatste vindt Carmiggelt het belangrijk dat je niet afvinkt en telt wat jíj al allemaal hebt gedaan: “Ik was beneden aan het werk en hoorde mijn man stofzuigen. Toen ineens besefte ik me dat ik in geen drie jaar heb gestofzuigd. En het mooie: hij zou hier nooit iets van zeggen. Hij weet dat mijn behoefte is dat het huis schoon is en dat ik graag werk, hij gunt mij dat, dus op deze manier help je elkaar.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >