De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Marianne (57) geeft les aan groep 4.

Schoolpleinen zijn tegenwoordig veel interessanter dan toen ik zelf op de lagere school zat, in het stenen tijdperk. Alleen al omdat er destijds geen ouders te bekennen waren. Die kwamen alleen met de jaarlijkse musical. Ik liep vanaf mijn zesde met de buurtkinderen op en neer, ook over enge kruispunten. In de tussentijd heeft iemand bedacht dat dat niet meer kan. Zelfs wie vlakbij school woont wordt opgehaald.
 

'Voor de gezelligheid'

Carla (9) hoeft alleen maar de straat over te steken. Maar haar vader Arturo is altijd present. Als tekstschrijver zit hij veel in zijn eentje thuis te werken, dus hij komt mede voor de gezelligheid. De laatste tijd vermoed ik dat er nog een reden is. Hij staat opvallend vaak te praten met Nathalie, de moeder van Ruby (9), die als zzp’er ook graag van de partij is. Andere ouders valt het ook op. Als je twee keer per dag met zijn allen op zo’n plein staat, raak je vertrouwder met elkaar dan met je vrienden.
 

Aapjes kijken

Ik onderschep veel steelse blikken richting Arturo en Nathalie. Ik bestudeer de groep ouders graag. Zoals ik in Artis aapjes kan gadeslaan. Moeders vormen de hoofdmoot. Je hebt de schichtige moeders, de hippe, de popie-jopies. Ongeduldige moeders, strenge moeders, aanbiddende moeders. Verder zijn er de oppassen. Die tellen niet zo mee. Het zijn vaak jonge meisjes die geen collega-gevoel oproepen. De ouders letten vooral op de andere ouders.

Vaders behoren tot de minderheid. Bluffende vaders, verlegen vaders, vaders met humor. En hele knappe. Zoals Arturo met zijn bronzen blik, type Marco Borsato. Veel moeders vinden hem leuk, dat weet ik. Maar hij heeft alleen maar oog voor Nathalie. En die lijkt me iets te veel op Marco’s vrouw Leontien, met haar blonde haren en charmante glimlach.
 

Vonk

Arturo en Nathalie hebben elkaar een tijdje geleden leren kennen bij het brigadieren. In van die jasjes in fluorescerend oranje. Ik ben bang dat er toen een vonk is overgeslagen. Dat zou geen probleem zijn als ze niet allebei getrouwd waren. Beiden met leuke partners, met wie ze schattige kinderen hebben.
 

Verliefd tijdens het ophaalritueel

Het schoolplein kan gevaarlijk zijn. Ik heb eerder meegemaakt hoe twee gezinnen zijn opgebroken omdat ouders verliefd werden tijdens het ophaalritueel. Drie jaar geleden zag ik de liefde ontstaan tussen Maarten en Judith, beiden getrouwd. Hun kinderen, de oorzaken van hun ontmoeting, zijn nu elkaars stiefbroers en -zusjes. En sinds een jaar delen ze een halfzusje, Eva. Ik vind het nog steeds naar om de verdrietige exen van Maarten en Judith op het schoolplein te zien.
 

En ze leefden nog lang en gelukkig...

Als Arturo en Nathalie mijn leerlingen waren geweest, had ik ze allebei in hun nekvel gegrepen en ze gezegd dat ze nu eens met anderen moesten gaan spelen. Carla en Ruby zitten op het klimrek. Straks worden ze nog stiefzusjes, denk ik somber. Ik heb opeens heimwee naar vroeger. In mijn jeugd hadden Arturo en Nathalie elkaar nooit leren kennen. Dan waren Carla en Ruby samen naar huis gelopen, waar Nathalie de was deed, terwijl Arturo op kantoor zat. En ze leefden nog lang en gelukkig, maar niet met elkaar. Misschien was het een beetje saai geweest, maar er waren geen rampen gebeurd. 

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2017

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >