Voortaan gescheiden op vakantie: ‘Ik zag mijn kind van een heel andere kant’

04.08.2023 23:52
gescheiden vakantie andere kant zoon Beeld: Getty Images

Wanneer je kind volledig ondersneeuwt in de drukte van het gezin of een-op-een-tijd met de kinderen er maar niet van komt kun je overwegen een solovakantie te boeken met die kleine draak.

Wendy (39) is getrouwd met Freek (40). Ze hebben vijf kinderen: Pepijn (13), Milou (11), Timon (8), Joas (6) en Lene (1):

“Een-op-een-tijd met de kinderen hebben we met een groot gezin als het onze nauwelijks. Dus besloten Freek en ik na de geboorte van Joas om eens per maand met ieder kind individueel iets te ondernemen. Uit lunchen, of naar een museum of bioscoop.

Saampjes ertussenuit

Toen Freek en Pepijn drie jaar geleden na een dag Legobeurs spontaan besloten in een hotel te overnachten, was het idee voor een-op-een-vakanties geboren. Pepijn kwam stralend terug na die nacht, volledig opgeladen met aandacht en oor voor alleen zíjn verhalen. Ik boekte meteen een nachtje Antwerpen met Milou voor de maand erop.

Sindsdien is Freek al met Timon naar Tenerife geweest en ik ben net met Joas naar mijn ouders in Frankrijk geweest, om het ervan te nemen nu Lene van de borst was en wel even zonder me kon.

“Door ons af en toe even van elkaar los te maken, vinden we nog meer vrolijkheid samen”

Ik realiseer me dat het luxe is dat we ons dit kunnen permitteren. Maar het hele gezin gedijt erbij, want voor de thuisblijvers betekenen die reisjes ook tijdelijk een ander ritme en feestjes zoals filmmiddagen en pizza-avond. Door ons af en toe even van elkaar los te maken, vinden we nog meer vrolijkheid samen. En daar worden de voorjaars- en herfstmidweken weg met z’n allen óók stukken gezelliger van.”

Lees ook – Laat ze maar praten: deze moeders gaan regelmatig alleen op vakantie >

Spanning vs rust

Josée (41) woont samen met Martin (41) en is moeder van Noah (12), Mila (10) en Mick (8):

“Ieder voorjaar was het een bevalling; Mila, Mick en Martin wilden een zomer boeken vol spanning en entertainment, Noah en ik zochten liever de rust en stilte op. Jarenlang wisselden we de opties af, maar elke vakantie draaide uit op een desillusie.

“Elke vakantie draaide uit op een desillusie”

Op een megacamping vol vertier en mogelijkheden tot outdoorsport draaide Noah, met zijn lichte vorm van autisme, helemaal door; te veel prikkels. In ons huisje en de bergen, waar Noah en ik eindelijk tot rust kwamen, verveelde de rest zich rot. Resultaat: elke vakantiedag ruzies en gezeur.

Zij blij, wij blij

Vorig jaar was ik het zat. Dan gingen we voortaan toch gescheiden? In ons natuurhuisje in de Drentse natuur hadden Noah en ik het twee weken fantastisch. We wandelden door de bossen, spraken soms uren geen woord, lazen stapels boeken en keken films. Nul verplichtingen. Ik zag mijn kind van een heel andere kant, want doorgaans sneeuwt hij een beetje onder in de drukte van het gezin.

Ondertussen tokkelden Martin, Mila en Mick van kabelbanen in Kroatië, na het ochtenddansje bij het campingzwembad. Volledig opgeladen kwam iedereen tegelijk weer thuis. Een gouden formule – alleen de skivakanties doen we nog samen.”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.