Eva werd verliefd op haar neef: ‘We delen dezelfde achternaam’

21.03.2024 13:53
Beeld: Getty Images

Als een scenarioschrijver met dit script op de proppen kwam, zou dat vast in de prullenbak eindigen. Maar soms is het leven net een B-film, inclusief onwaarschijnlijke liefde en het cadeau dat daaruit voortkwam.

Eva (29) was altijd al close met haar neef Roland (31), maar dat ze samen kinderen (5 en 2) zouden krijgen had niemand voorzien – ook zij niet.

“Liefde kruipt waar ze niet gaan kan. Letterlijk, in ons geval, toen mijn neef Roland tijdens een familieweekend ’s nachts mijn tent in kroop. Zeventien was ik, hij twee jaar ouder. We hadden letterlijk een wieg gedeeld tijdens logeerweekends bij onze oma en opa, zo gek was het niet dat we close waren. Onze vaders zijn broers, de familie van mijn vaders kant gaat intensief met elkaar om. Maar vanaf mijn veertiende veranderde iets. Als ik wist dat Roland naar een familiebijeenkomst zou komen, sliep ik dagen van tevoren niet. Ik bloosde zodra ik hem zag, hij begon te stuntelen of overdreven stoer te doen.

Daar kusten we voor het eerst

We speelden ons zoveel mogelijk vrij voor wandelingen met de hond van onze grootouders, wierpen ons als eersten op voor de afwas, zeiden nooit nee wanneer de schapen op het land van onze familie gevoerd moesten worden want dan hadden we de schuur voor onszelf. Daar kusten we voor het eerst, toen ik vijftien was. Daarna had ik wel vriendjes, maar nooit iets serieus of openbaar. Er was maar één jongen aan wie ik dacht, en dat was Roland. 

Lees ook: Twaalf en een relatie: ‘Ze zijn stiekem al verder gegaan dan alleen zoenen’

Familieweekend

Tijdens dat familieweekend op mijn zeventiende besloten we dat we klaar waren met de conventies. Dat we zelf bepaalden wat ons gelukkig maakte. Die nacht in mijn tentje gingen we voor het eerst met elkaar naar bed. Nee, niet mijn eerste keer, wel de beste keer ooit. Het gevoel ging niet meer over. Jaren zagen we elkaar in het geheim.

Samenwonen

Ik woonde vanaf mijn achttiende met een vriendin in een studentenappartement, Roland deelde een woning met vrienden. In die zin hadden we vrij spel. Pas toen we wilden samenwonen, moesten we onze liefde wel delen met de familie. We besloten het mee te delen tijdens kerst, dan durfde in het kader van de lieve vrede niemand het te laten escaleren, hoopten we. Goeie gok. ‘We hebben het hier nog wel over’, zei mijn moeder, die dit al jaren had zien aankomen. Onze oma en opa zaten er de rest van de avond verbeten bij. 

Lees ook: We zoeken onze familie minder op dan we zouden willen, en dit is de reden

Genetisch niet gevaarlijk

Gek genoeg hebben behalve onze grootouders, nadien nooit mensen negatief gereageerd op onze relatie. Onze ouders zagen van jongs af aan al hoe Roland en ik naar elkaar toetrokken. Toen ze eenmaal wisten dat het genetisch niet gevaarlijk was voor eventuele toekomstige kinderen, juichten ze onze relatie alleen maar toe. Onze grootouders zijn van de oude stempel. Gek eigenlijk dat juist zij onze relatie veroordeelden, want trouwen met je neef was vroeger niets bijzonders. 

‘Dit moeten jullie kinderen jullie niet nadoen’

Op mijn 23e, ik was net zwanger, trouwden we. Gewoon op maandagochtend, alleen om administratieve kwesties zo makkelijk mogelijk te regelen. Nou, makkelijk was onze middle name; we delen zelfs dezelfde achternaam. Sinds 2001 is een huwelijk met een volle neef of oom – of nicht of tante, natuurlijk – niet meer verboden. De kans op de overdracht van erfelijke ziektes is wel groter. ‘Dit moeten jullie kinderen jullie niet nadoen’, sprak de huisarts fronsend toen ik mijn eerste zwangerschap bij hem meldde.

Wanneer onze kinderen op hun beurt kinderen krijgen

Een relatie als de onze valt niet onder inteelt, maar dat verandert wanneer onze kinderen op hun beurt kinderen krijgen met een volle neef of nicht. Wij achten die kans verwaarloosbaar. Mijn zus heeft geen kinderwens, de broers van Roland hebben kinderen die al bijna volwassen zijn. Onze zoon en dochter groeien blakend op en hebben geen idee dat hun ouders eigenlijk familie zijn; voor hen is het normaal om op te groeien in een familie die ontzettend close is. We leggen ze het verhaal nog weleens uit als ze een jaar of twaalf zijn, inderdaad om herhaling te voorkomen. Maar dat is dan ook de enige reden: een liefde als de onze zou nooit een taboe moeten zijn, maar een voorbeeld.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.