Je hebt jarenlang samen een koophuis, maar dan ga je scheiden. Hoe zit het dan als jij er wilt blijven wonen en waar moet je rekening mee houden als je een nieuw huis wilt kopen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Uitkopen
Als je gaat scheiden en het huis dat jullie ooit gekocht hebben op jullie beider namen staat, dan moet de persoon die ergens anders gaat wonen, uitgekocht worden. Als je spaargeld bezit, kun je dit met eigen geld doen en anders kun je je hypotheek verhogen. Je hypotheekverstrekker moet daar wel toestemming voor geven.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw huis
Wil je niet in je oude huis blijven wonen en besluit je ex-partner ook op zoek te gaan naar een nieuwe plek, dan val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Dit betekent dat je de winst die je met de verkoop van je huis maakt, moet investeren in de nieuwe woning die je koopt.
Verkoop je jullie oude huis met onderwaarde, dan wordt de restschuld verdeeld onder jou en je ex-partner. Maar misschien hebben jullie wel een andere verdeling vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Nieuwe wet
Vroeger was het niet zo makkelijk om tijdens het scheidingsproces een nieuw huis te kopen, maar dat is sinds 2012 anders dankzij een nieuwe wet. Nu eindigt de gemeenschap van goederen al op het moment dat het verzoek om de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Voorheen was dit pas na de uitspraak van de rechter.
Lees verder onder de advertentie
Ook mag je de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechtbank. Zorg er wel voor dat je in het echtscheidingsconvenant vastlegt dat je een nieuw huis wilt kopen tijdens de scheiding, zodat voor jullie allebei duidelijk is wie wat betaalt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.