Eén op de tien vrouwen krijgt ooit te maken met een miskraam. Sommigen wachten na zo’n verdrietige gebeurtenis liever met opnieuw zwanger worden, anderen willen het direct weer proberen. Maar kan dat? En hoe groot is de kans dat de vreugde weer omslaat in een miskraam?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Wat is een miskraam?
Als je tijdens de eerste zestien weken van je zwangerschap je baby verliest, heet dat een miskraam. Dit gaat gepaard met bloedverlies, en soms ook buikpijn. Vlak voor een miskraam kunnen ook zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en gespannen borsten, afnemen.
Lees verder onder de advertentie
De oorzaak van een miskraam is niet altijd bekend, maar meestal gaat het om een aanlegstoornis van de foetus.
Wanneer kan je weer zwanger worden na een miskraam?
Vrij snel. Zodra je geen bloed meer verliest – vaak duurt dit tot een week of drie – begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam, verschilt per persoon: ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen vier maanden weer zwanger. Ook goed om te weten: de kans op een zwangerschap na een miskraam is net zo groot als anders.
Hoe groot is de kans dat je weer een miskraam krijgt?
De kans op een miskraam is bij een tweede zwangerschap niet groter geworden, maar heb je twee (of meer) miskramen gehad? Dan kan de huisarts of gynaecoloog bekijken of er onderzoek gedaan moet worden naar een mogelijk oorzaak.
Lees verder onder de advertentie
Is een miskraam te voorkomen?
Nee. Het enige wat je wel kunt doen is zorgen voor een goede start van de zwangerschap: begin vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Zorg er daarbij voor dat je gevarieerd eet en een gezonde levensstijl hebt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.