Zwanger worden na een miskraam: alles wat je wilt weten
Eén op de tien vrouwen krijgt ooit te maken met een miskraam. Sommigen wachten na zo’n verdrietige gebeurtenis liever met opnieuw zwanger worden, anderen willen het direct weer proberen. Maar kan dat? En hoe groot is de kans dat de vreugde weer omslaat in een miskraam?
Wij zochten het voor je uit.
Wat is een miskraam?
Als je tijdens de eerste zestien weken van je zwangerschap je baby verliest, heet dat een miskraam. Dit gaat gepaard met bloedverlies, en soms ook buikpijn. Vlak voor een miskraam kunnen ook zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en gespannen borsten, afnemen.
De oorzaak van een miskraam is niet altijd bekend, maar meestal gaat het om een aanlegstoornis van de foetus.
Wanneer kan je weer zwanger worden na een miskraam?
Vrij snel. Zodra je geen bloed meer verliest – vaak duurt dit tot een week of drie – begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam, verschilt per persoon: ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen vier maanden weer zwanger. Ook goed om te weten: de kans op een zwangerschap na een miskraam is net zo groot als anders.
Lees ook
Acteur James van der Beek schrijft emotionele post over miskraam van zijn vrouw >
Hoe groot is de kans dat je weer een miskraam krijgt?
De kans op een miskraam is bij een tweede zwangerschap niet groter geworden, maar heb je twee (of meer) miskramen gehad? Dan kan de huisarts of gynaecoloog bekijken of er onderzoek gedaan moet worden naar een mogelijk oorzaak.
Is een miskraam te voorkomen?
Nee. Het enige wat je wel kunt doen is zorgen voor een goede start van de zwangerschap: begin vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Zorg er daarbij voor dat je gevarieerd eet en een gezonde levensstijl hebt.
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >