Yes, je bent zwanger! Maar wanneer deel je dat nieuws met anderen?

15.12.2023 16:16
Yes, je bent zwanger! Maar wanneer deel je dat nieuws met anderen?

De één belt gelijk haar moeder of beste vriendin zodra de zwangerschapstest positief is. De ander wacht eerst of alles de eerste drie maanden goed gaat. Hoe weet je wat het juiste moment is om te vertellen dat je zwanger bent en hoe doe je dat?

Het juiste moment is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om daarin je eigen gevoel te volgen. Misschien vind je het leuk om het nieuws dat er kleine op komst is voorlopig even geheim te houden voor je familie en vrienden. Het is dan echt iets wat je alleen met je partner deelt en zo kun je samen eerst wennen aan het idee dat je (opnieuw) ouders wordt.

Vertellen dat je zwanger bent

Het kan ook zijn dat je het van de daken wil schreeuwen en niet kunt wachten om het de mensen die dicht bij je staan te vertellen. Er is niets mis mee om dat dan ook gewoon te doen (nadat je het overlegd hebt met je partner…) Wil je liever niet dat het nieuws daarna als een lopend vuurtje rondgaat binnen de rest van de familie en vriendengroep, vertel er dan meteen bij dat ze het wel nog even voor zich moeten houden.

Termijnecho

Veel stellen wachten met de aankondiging tot ze de termijnecho hebben gehad. Deze vindt meestal tussen week 10 en week 12 plaats. Je krijgt dan te horen wat de uitgerekende datum is. Die uitgerekende datum zou je kunnen gebruiken bij de aankondiging van het nieuws. Net als de foto van de eerste echo – ook al zie je daar nog maar heel weinig op.

Leugentje om bestwil

Heb je je voorgenomen om het nieuws nog even voor jezelf te houden, dan kan dat op sommige momenten best lastig zijn. De kans is namelijk groot dat je in het eerste trimester last hebt van misselijkheid, vermoeidheid en andere zwangerschapskwaaltjes. Er zit niets anders op dan een leugentje om bestwil te verzinnen, anders zullen je vriendinnen vreemd opkijken dat je dat wijntje spontaan afslaat.

De meeste zwangerschapskwaaltjes worden in het tweede trimester minder. Heb je het nieuws dan nog niet verteld, dan kan het lastig worden om je beginnende buikje te verhullen.

Lees ook:
Dit kost een zwangerschap gemiddeld >

Je werk inlichten

Misschien zie je er tegenop om op je baas en collega’s te vertellen dat je zwanger bent. Hoe zullen ze reageren en behandelen ze je daarna nog steeds hetzelfde? Volgens de wet moet je uiterlijk drie weken voorafgaand aan je verlof je werkgever inlichten. Eerder is natuurlijk wel fijner – zo kan je werkgever een eventuele vervanger voor je regelen en kun je samen bespreken waar je behoefte aan of recht op hebt. Bijvoorbeeld wat meer rust pakken naar het einde van je zwangerschap toe, of een geschikte kolfruimte hebben als je na je verlof borstvoeding wil geven.

Hoe vertel je het?

Ben je eenmaal zo ver dat je het nieuws gaat delen, dan is de grote vraag: hoe ga je dat doen? Sommige stellen vertellen het met een simpel telefoontje of appje, anderen pakken groots uit met een taart of fotoshoot. Ben je van plan er iets leuks van te maken en zoek je inspiratie, dan zetten wij een paar originele manieren op een rij:

 • Babyspullen
  Zodra je weet dat je zwanger bent is het niet alleen leuk om de eerste babykleertjes te shoppen, ze kunnen ook van pas komen bij de aankondiging. Maak bijvoorbeeld een foto met jullie schoen en een setje babyschoenen ernaast. Of geef je ouders een rompertje cadeau met de tekst ‘Ik hou van opa/oma’. Heb je al een kind? Er bestaan leuke shirts met de aankondiging dat hij of zij grote broer of zus wordt.
 • Ingelijste foto
  Bij je eerste bezoek aan de verloskundige krijg je een printje van de echo: een bijzondere foto. Er is nog bijna niets te zien, maar dat ienieminie-stipje is toch echt het wonder dat in je buik groeit. Lijst de foto in en geef ‘m cadeau aan je ouders.
 • Fotoshoot
  Zodra je buik eenmaal goed zichtbaar is, is het leuk om die vast te leggen met een fotoshoot. Maar je kunt je zwangerschap natuurlijk aankondigen op die manier. Laat foto’s maken van jou en je partner (en aanstaande grote broer(s) of zus(sen)) op een mooie locatie, zoals het strand of in het bos. Het babynieuws vertel je dan bijvoorbeeld met ballonnen in de letters ‘baby’ of door een bord vast te houden met een leuke tekst of de uitgerekende datum.
 • Taart
  Een gebakje doet het altijd goed en is zeker een leuke manier om het nieuws kenbaar te maken bij een verjaardag of speciale gelegenheid. Op zo’n moment verwacht niemand het en is de verrassing dus des te groter. Op de taart of cakejes zet je de uitgerekende datum of gebruik babychocolaatjes ter versiering: eens kijken of iedereen de hint snapt.

Benieuwd hoe celebs doorgaans vertellen dat er een kleine op komst is? Check hier dan de meest originele zwangerschapsaankondigingen.

Bron: 24 Baby

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief